Masopust v Těchově a na Obůrce

3. března 2009, kultura, přečteno: 10535×

Ostatky, Fašank, Masopust, název tradice je různý, dle kraje, v kterém se slaví. Účel tradice je ale vždy stejný, a to rozloučit se s dlouhou a neoblíbenou zimou a zahájit období příprav na Velikonoce, svátky jara, které trvá šest týdnů. Lidé by se měli po tuto dobu vyhýbat sytému jídlu, silnému pití a společenskému veselí, proto se také pochová v předvečer „Popeleční středy“ basa, aby skutečně nemohla hrát a obveselovat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K rituálu patří neodmyslitelný průvod masek s návštěvou rodinných domů. Celý průvod vede zvolený Stárek s paní Stárkovou, kteří nosí na důkaz svého výsostného postavení symbol svrchovanosti, takzvané „právo“. Za to, že Stárek předvede panu domácímu a paní domácí průvod a pozve je na další pokračování oslav Masopustu, dostanou účastníci průvodu bohatou výslužku v podobě finanční hotovosti, vajíček, špeku a koblížků, které jsou symbolem masopustu a chloubou hospodyně. Chloubou hospodáře jsou zase destiláty všemožných chutí a barev, ale vítězí slivovice.

masopust_01
Foto: Josef Vylášek

A opět dle kraje jsou v průvodu zastoupeny některé typické masky jako například řezník, který symbolizuje období domácích zabijaček, nebo medvěd, který se právě probudil z dlouhého zimního spánku a neměl by chybět ani harmonikář, který se stará o dobrou náladu v průvodu. Do výčtu masek patří i zástupci pohádkových bytostí, zvířecí říše, různých profesí, ale v průvodu najdeme i postavy z novodobých televizních seriálů.

masopust_03
Foto: Josef Vylášek

Je potěšitelné, že se tento prastarý zvyk přenesl i do dnešních dnů a v různých obměnách a místních úpravách je dodržován i v našich okolních obcích. Ne jinak tomu bylo i na Masopustní sobotu 21. února v městské části Blanska, v Těchově. Organizaci se již dlouhou řadu let věnuje místní sbor dobrovolných hasičů. Letošní průvod se opravdu vyvedl, protože byl složen ze 47 velice pestrých a vtipných masek. Dobrou náladu mimo ostřejších nápojů podpořilo i krásné slunečné počasí, kterého jsme si letošní zimu moc neužili.

masopust_02
Foto: Josef Vylášek

Oslava Masopustu však průvodem neskončila, večer se všichni sešli v kulturním domě, kde si zazpívali, zatancovali, dojedli a dopili zásoby, které průvod maškar vybral po obci. Vyvrcholením večera se stala tradiční tombola a volba nejvtipnější masky z průvodu. Organizátoři děkují všem za účast a podporu a věří, že se tato tradice v Těchově udrží i pro příští generace.

Ne nepodobně probíhal masopust v dalších obcích Blanenska. Např. i na Obůrce, kde se maškary sešly v restauraci U Jiřího, odkud se poté vydaly na průvod obcí. Viz fotografie níže.

masopust_04

masopust_06

masopust_05
Fota: S. Mrázek

Pavel Bezděk, red