Meandry paměti Jaroslava Bránského

14. června 2009, kultura, přečteno: 3211×

Ve spolupráci Regionpressu a nakladatelství Albert, v péči odpovědných redaktorů Pavla Friedla a Františka Šalého, vyšla v r. 2008 pozoruhodná kniha vzpomínek Jaroslava Bránského „Meandry paměti“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Boskovický rodák a patriot, který v loňském roce oslavil kulaté osmdesátiny, autor řady publikací, mapujících dějiny i životy významných osobností rodného města, pedagog, recitátor, publicista, překladatel, divadelní režisér, kritik se pustil do zákrutů své paměti, aby zavzpomínal na výtvarné umělce, kteří prošli nejen jeho životem, ale především srdcem.

Vznikla publikace, mapující bohatý kulturní život Boskovic, který se odehrával na několika místech, především pak ve Sdruženém klubu pracujících, kam byl J.Bránský v šedesátých letech delegován do výboru a zvolen předsedou komise pro společenský život, pečující o vystoupení profesionálních umělců divadelních, hudebních a o výstavy výtvarných umělců. Nebránil se ani spolupráci s Městskou knihovnou v Boskovicích. Dokázal najít tu správnou cestu, spojit se a dohodnout s výtvarníkem či malířem, výstavu uvést.

Jeho životem prošla pestrá galerie umělců zvučných jmen: O. Janeček, J. Švengsbír, V. Komárek, S. Holý, A. Born, nechyběli zástupci blanenského regionu L. Stříbrcký, B. Lacina, keramik J. Kemr, mladí autoři J. Vičar, M. Říčná. Podílel se na organizaci výstavy výtvarných prací bývalých profesorů a studentů Gymnázia Boskovice.

Zvučných jmen je v knize přehršle, barevné vzpomínky na ně mapují snahu autora o přiblížení jedné z jeho životních múz – výtvarného umění. Je doplněna fotografiemi z autorova archivu vernisáží výstav. U každého medailonu nechybí fundované životopisné údaje.

Jaroslav Bránský odvedl – ostatně jako ve všem, čeho se dotkl – precizní práci, v níž se jeho vzpomínky snoubí s láskou k rodnému městu.

Lenka Čepová
Městská knihovna Blansko