Za krásou skleněného šperku

19. září 2009, kultura, přečteno: 4527×

Kapička štěstí, Manta, Madagaskar, Slzy lásky..... to jsou názvy šperků Marie a Ladislava Olivových z Hrubé Horky u Železného Brodu, kde tato sklářská rodina založila svůj atelier. K vidění jsou nyní v Galerii Ve Věži.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Marie Olivová vytváří lehané šperky ze speciálních vitrážových skel a zpracovává je technikou Tiffany. Každý šperk je originální výběrem barevné plochy nebo kresby ve skle.

Tavením sklíček v elektrické peci se docílí jemného a decentního zaoblení hran. Sklovinu připravuje její druh v životě i umělecké tvorbě – její manžel Ladislav Oliva. Tvarově lze sice docílit identitu, ale každý šperk je díky tavbě odlišný ve struktuře a barvě.

sklosperk

Ladislav Oliva vystudoval Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze, obor sklářské výtvarnictví u profesora Stanislava Libenského. Spolu se svým bratrem postavili vlastní sklářskou pec a založili malé sklářské studio. Plně se věnuje tvorbě skleněných šperků. Malé tavené objekty, čisté geometrické tvary, někdy se strukturou. Šperky vybrušuje ze skleněného masivu. Jsou to tvary jednoduché, opticky a světelně brilantní, reflexně velice účinné.

„Skleněný kámen“ pak Ladislav do kovového rámečku nezasazuje jako klasičtí šperkaři, ale tvaruje jej přímo na skle. Měděný plech vytepává do čistých geometrických tvarů, pájí a patinuje. Jako závěs používá speciální kožený řemínek. Spojení tří materiálů – skla, kovu a kůže je nesmírně sympatické. Práce s kovem na skle je téměř sochařskou tvorbou. Proto jsou jeho šperky ceněny, originální a vysoce hodnotné.

Skleněný šperk si můžete prohlédnout a vybrat do konce září v Galerii Ve Věži v Blansku, a to vždy ve středu, pátek a neděli od 13 do 17 hodin.