Pozvánka na Salon blanenských fotografů

8. října 2009, kultura, přečteno: 4638×

Ve výstavní síně Městské knihovny Blansko v pátek 9. října 2009 v 18 hodin slavnostně otevře starostka města PhDr. Jaroslava Králová už druhý ročník „Salonu blanenských fotografů“, věnovaný Vladimíru Jančíkovi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Salon dal všem příležitost předvést nové úlovky ze sbírek domácích autorů.
Rukopis zůstává. Přibyla společná témata. Prvním z nich je cestování. Pavel Pokorný zachytil Vysoké a Nízké Tatry, Slovinsko, Miroslav Habeš Čínu, Island a Katalánsko, Bohumil Hruška Kanadu. Ludvík Handl se vypravil „jen“ do Rudice a na Hořice, Milan Štěrba se pustil v Luhačovicích po stopách neotřelé krásy tohoto města.

salon

Hana Popelková a Jan Popelka přidali ze světa zpívající fontánu, jedinečné sluneční hodiny a nekonečné moře. Jan Nečas zůstal doma. Zvěčnil Blansko, tak jak je neznáte, v detailu a s noblesou. Jediným obdivovatelem ženské krásy je Leoš Knecht.

Druhým tématem – takřka celoživotním – je pro řadu vystavujících láska, obdiv a úcta k přírodě. Ivo Troneček, Ludvík Handl, Vojtěch Sehnal, Petr Stříbrcký a Bohumil Hruška se každý po svém a přesto originálně dívají na svět živý i neživý.

Ve svém minicyklu Josef Špičák přechází od ledu přes vodu do oblak a Alois Boháč ztvárnil „doteky“ života a smrti. Danka Mlčochova představuje dívčí, snivě zadumaný svět zdánlivě neviditelných maličkostí (stopa v písku, starý rám a fotoaparát).

Každý z vystavujících předkládá pozornému divákovi svůj svět i nezaměnitelný rukopis. Přijďte do 30. října a uvidíte...