Chrámový sbor z kostela sv. Martina oslavil čtyřicítku

22. listopadu 2009, kultura, přečteno: 3745×

Čtyřicet let svého trvání si chrámový sbor dětí a mládeže z kostela sv. Martina v Blansku připomněl na konci října v Katolickém domě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slavnostní koncert připravili současní členové sboru. Setkání v Katolickém domě bylo však nejen o koncertu, ale také o setkání generací. Pozvání k některým vystoupením byli i bývalí členové. Ty se podařilo dohledat a přesvědčit, aby se sešli na zkoušky a mohli tak se současnými zpěváky nacvičit písně, které kdysi zpívali. V jejich společném podání pak zazněly nejznámější profilové písně sboru.

chrámový sbor

Historie sboru při kostele sv. Martina je velice pestrá. Vedoucích měl sbor za ta léta asi dvanáct. První z nich byla paní Eva Bémová a zatím poslední je paní Alena Vráblíková, která se společně s manželem Jiřím Vráblíkem trpělivě stará, aby vše ladilo a aby rozdávali všem povzbuzení a dobrou náladu. „Za 40 let se ve sboru vystřídalo na 120 členů. Mezi těmi bývalými jsou také dva kněží – kapucín Mirek Matějka a dominikán Jan Němec. Máme zde i chrámovou sestru. Dá se říct, že tito lidé našli v chrámovém sbor své povolání a rozhodli se působit v této službě a jejich návrat mezi nás je pro nás povzbuzením,“ představil některé členy farář Jiří Kaňa.

Ať už se tomuto pěveckému tělesu říká sbor nebo schola, což je latinsky totéž, jedná se o skupinu lidí, kteří nejen že vystupují v kostele, ale mají především za úkol svým zpěvem doprovázet bohoslužbu. Repertoár má sbor ale mnohem širší. Zahrnuje také folkové písně duchovního a křesťanského charakteru, které se dají zpívat i mimo chrám.

S chrámovým sborem se můžete setkat při bohoslužbách. Nejblíže při zahájení adventu v dřevěném kostelíku v sobotu 28. listopadu v 16.00 hodin, kde se uskuteční společná sváteční adventní vigilie.