Ludvík Vašina – sochař, medailér, malíř, grafik

3. listopadu 2009, kultura, přečteno: 5923×

V blanenské knihovně bude vystavovat osobnost Hradce Králové, spoluvytvářející kulturní vědomí města. Vašinovy lidské vlastnosti se neobyčejně projevují v jeho malířské a medailérské tvorbě. Této sochařské disciplíně se vedle volné plastiky začal více věnovat v osmdesátých letech a hned zaujal svými litými medailemi. Jsou plné fantazie, lásky k člověku, obdivu k přírodě a Zemi. Šíře témat je nepřeberná jako život sám.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vašina patřil k předním českým medailérům, byl váženým členem Asociace umělců medailérů v Praze. Pravidelně se účastnil souborných medailérských výstav doma i v zahraničí.Jeho medaile prezentovaly Českou republiku na prestižní celosvětové přehlídce medailérské tvorby FIDEM.

Jeho druhá tvář – malířství – se nejdříve projevuje grafikou, linorytem a leptem, později malbou. Jeho první abstraktní obrazy zaujmou svým provedením. Vrstvená barevná plocha je zraňována zásahy autora mnohdy až na osnovu plátna a stává se ohraničeným místem jakéhosi děje, destrukce. Později ve svých obrazech začal používat vedle olejových barev také syntetické emaily, laky a vlepené kašírované textilní reálie. Vrcholu Vašinovo dílo dosahuje v okamžiku, kdy se autor začal inspirovat hebrejským písmem.

Ludvík Vašina

Výstavu si můžete prohlédnout od 6. do 27. listopadu v Městské knihovně Blansko. Z pozůstalosti svého tatínka ji připravila dcera, které pracuje v Blansku a žije v Habrůvce.

bod