Zemřel Karel Bedřich Absolon

15. listopadu 2009, kultura, přečteno: 5525×

Dne 2. října 2009 ve věku 83 let zemřel na respirační selhání ve svém domě v Rockville ve Spojených státech amerických doktor Karel Bedřich Absolon. K. B. Absolon se narodil 21. března 1926 jako syn významného archeologa Karla Absolona a zároveň byl pravnukem Jindřicha Wankela.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V Brně, kde odmaturoval, začal studovat lékařskou fakultu. Tu však nedokončil, neboť byl po únorovém převratu v roce 1948 ze školy vyloučen a mladý K. B. Absolon se rozhodl emigrovat do USA. V roce 1953 dokončil studium na Lékařské fakultě na Yaleově univerzitě. V 60. letech dále získal magisterský titul v oboru fyziologie a doktorát v oboru chirurgie na univerzitě v Minnesotě. Krátce působí na tamější univerzitě, avšak posléze se stěhuje do Amarilla v Texasu, kde praktikuje jako kardiochirurg. V roce 1972 se K. B. Absolon stává kardiochirurgem ve Washingtonu (Washington Hospital Center), kde působí do roku 1977. Poté pracuje v Danville v zařízení pro vojenské veterány a v Národním institutu zdraví (National Institutes of Health). V polovině 80. let odchází do důchodu.

K. B. Absolon
Karel Bedřich Absolon při návštěvě Muzea Blansko v roce 2000. Foto: archiv muzea

K. B. Absolon nebyl jen vynikajícím chirurgem, ale také vědcem, spisovatelem a donátorem. Jako špičkový chirurg se věnoval například transplantacím srdce nebo zaváděním operace Bypassu. Byl také členem Mezinárodního kolegia chirurgů. Za svůj život napsal mnoho odborných pojednání a článků do vědeckých časopisů. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří několikasvazková monografie Theodora Billrotha, otce moderní gastrointestinální chirurgie.

Jako donátor se projevil již ve Spojených státech, kdy Východokarolinské univerzitě daroval více jak 2.300 odborných knih, jež po něm pojmenovala výroční přednášku k dějinám medicíny. Byl také iniciátorem a spoluzakladatelem „Bakešovy nadace“ pro brněnskou nemocnici Na žlutém kopci, kterou založil jeho strýc Jaroslav Bakeš.

Do České republiky se K. B. Absolon vždy rád vracel. Prvně přijel do tehdejšího Československa tajně v roce 1970 na pozvání dr. Špačka a to do Prahy, když prof. Hejhal zaváděl v Krči oddělení Koronární chirurgie. Po listopadové revoluci mu byl 7. října 1992 na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity udělen čestný titul „Doktor mediciny Honoris causa“.

Taktéž Blansko bylo jeho oblíbeným místem návštěv. V letech 1997, 2000 a 2001 navštívil v našem městě Muzeum Blansko. Poprvé zde přednesl přednášku o Karlu Reichenbachovi. Naposledy Blansko navštívil 14. září 2001 ku příležitosti otevření expozice o Karlu Absolonovi v Moravském zemském muzeu v Brně. Čest jeho památce!

Mgr. Jindřich Čeladín