Moravská vesnička se rozrostla o betlém

18. prosince 2009, kultura, přečteno: 7679×

Dlouho slibovaný betlém s asi stovkou postaviček zpřístupnil tento týden pro veřejnost Miroslav Mužík v rámci výstavní expozice Moravská vesnička. A nejedná se o žádnou miniaturu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Krajina betlému zabírá na délku odhadem úctyhodných osm metrů, na šířku pak skoro tři metry. Veřejnosti ji autor představil i přesto, že ji sám ještě nepovažuje za úplně dokončenou. „Postavičky jsou provizorní, bude se jich pohybovat mnohem více a další přibudou. Betlém má mít až 300 figurek. Zranění mně ale letos nedovolilo dodělat některé potřebné detaily, jako jsou u zbývající části expozice. Jakmile se uzdravím, vrhnu se opět do práce,“ slibuje autor stálé výstavy ručně vyrobených dioramat zaplňujících menší halu.

betlém – Mužík

betlém

„Za výstavou je spousta drobné modelářské práce. Strávil jsem na ní asi 30.000 hodin, na roky je to kolem devíti let. Teď je zde přes 1.000 figurek, ale bude jich asi dvojnásobek. A až polovina jich má být pohyblivá,“ plánuje do budoucna Miroslav Mužík rozšíření netradiční expozice. A ta se návštěvníkům líbí, což potvrzují zápisy v návštěvní knize. A díky tomu, že je na turistické trase do Moravského krasu, najdou se i ohlasy psané cizími jazyky, např. rusky, francouzsky nebo slovensky. Všechny pozitivní s přáním sil do další práce.

betlém

S tvorbou dalších budov a postav neskončí Miroslav Mužík ani po dokončení betlému. V plánu už má posunout celou pravou stranu s moravskou vesničkou více dozadu, aby bylo místo na další modely. Jedním z nich by měl být i pivovar. „Byl bych radši, kdyby to byl místní pivovar Černá Hora, ten sem patří, ale o plány jsem jich oslovil v okolí více,“ říká Mužík.

Všechen volný čas tráví Miroslav Mužík na výstavě. Ani o Vánocích tomu nebude jinak. Otevřeno má totiž denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Letos tedy i na Štědrý den i na Silvestra.

Více o výstavě na www.moravskavesnicka.ic.cz.