Minimalista Jiří Kovanda

16. května 2010, kultura, přečteno: 6000×

Jiří Kovanda patří dnes k těm českým umělcům, kterým se dostává uznání na české i zahraniční scéně. Je známý pro své objekty, instalace nebo intervence do prostoru vytvořené z nalezených materiálů, ale i performance či akce, kde reaguje na daný prostor nebo situaci a vybízí k účasti nic netušící kolemjdoucí. Své výstavy často tvoří „z toho, co je k dispozici“. Nejinak tomu je i v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

JIŘÍ KOVANDA
Galerie města Blanska
24. 4. – 26. 5. 2010

V duchu uměleckého využívání toho, „co je k dispozici“ použil Jiří Kovanda inventář Galerie města Blanska, aby jej nenápadně pozměnil a zakomponoval do instalace.

Jiří Kovanda

Jiří Kovanda má značný vliv na tvorbu nejmladší generace. Tomu odpovídá i používání příměru „jako od Kovandy“ nebo „kovandovský“. Právě tohoto umělce si mladá generace zvolila za prvního oceněného umělce nad 35 let. Jedná se o iniciativu „Umělec má cenu“ založenou v roce 2007. Každoročně se udílí cena, která se jmenuje podle umělce oceněného v minulém roce. Bylo více než symbolické, že cenu v roce 2007 Kovanda předal svému dlouholetému kolegovi v umělecké i pedagogické praxi malíři Vladimíru Skreplovi.

Kovandovy rané akce a instalace byly zprvu přijímány jako politické umění, podobně jako vše ostatní, co v době normalizace vyčnívalo z „normálu“, v současné době byl však názor na ně korigován a byly posunuty blíže do oblasti individuální a sociální zkušenosti a minimalistického gesta.

V 90. letech se završuje autorovo eklektické období a nastupuje období instalací využívajících všedních věcí, ve kterých umělec provádí nenápadné zásahy, anebo pomocí nich vytváří instalace do galerijního prostoru.

Výstava Jiřího Kovandy

red (zdroj: Petra Herotová, texty Edith Jeřábkové a Pavla Humhala)

 

Galerie města Blanska
Dvorská 2
678 01 Blansko

tel.: 516 415 781
e-mail: galerie@blansko.cz
www.galerie.blansko.cz

Otevřeno:
út–pá 10–12, 12.30–17 hodin
so, ne 14–17 hodin
Galerii provozuje Kulturní středisko města Blanska