Historický jarmark ve znamení partnerství

25. května 2010, kultura, přečteno: 3136×

Letošní kulaté 10. výročí partnerství s polskou Legnicí se výrazně odrazí i v programu blížícího se Historického jarmarku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pozvání na setkání s představiteli města Blanska a také k účasti na této již tradiční kulturní akci totiž přijala oficiální delegace města Legnica vedená prezidentem města panem Tadeuszem Krzakowskim.

Prezident Krzakowski se již o den dříve, v pátek 28. května., společně s paní starostkou  na blanenském zámku zúčastní mimořádné tiskové besedy věnované  právě 10. výročí vzájemného partnerství Blanska a Legnice a společně při té příležitosti také podepíší slavnostní deklaraci k završení prvního desetiletí této velmi úspěšné a oboustranně přínosné spolupráce samospráv obou měst, ale i dalších institucí a zájmových sdružení občanů například v oblasti školství, turistiky nebo sportu.

Dokladem toho, že se spolupráce Blanska a Legnice trvale rozvíjí i na poli kultury, je pak účast vynikajícího folklórního souboru z Legnice v  odpoledním programu sobotního Historického jarmarku.

Soubor písní a tanců Legnica byl založen v roce 1975 z iniciativy choreografa Wiktora Ringa při tamním domu kultury. Po několika těžkých organizačních obdobích převzalo záštitu nad souborem město Legnica a  přesunulo jej do legnického kulturního centra.

V současné době má soubor tři taneční skupiny. Jeho taneční program se skládá z mnoha polských regionálních tanců (např. z Dolního Slezska nebo Těšínska), ale předvádí i horalské tance původem ze slezských Beskyd a  všechny národní tance. 

Soubor písní a tanců Legnica

Soubor pořádá pravidelné koncerty pro školy a mladé lidi v Legnici a jejím okolí, stejně tak jako pro milovníky folklóru v zahraničí. Vystupoval už v Bulharsku, České republice, Slovensku, Rusku, Německu i ve Francii. V roce 2006 se dětský soubor zúčastnil festivalu v Jekatěrinburgu, a v roce 2008 propagovali dospělí Polsko i Legnicu na Mezinárodním festivalu v  Izraeli.

V roce 2007 získal Soubor písní a  tanců Legnica certifikát od Mezinárodní rady organizátorů folklorních festivalů a lidového umění – CIOFF, který jej opravňuje  prezentovat polskou lidovou kulturu, tradice a umění na festivalech v tuzemsku i v zahraničí.

Vystoupení souboru Legnica můžete zhlédnout v sobotu 29. května od 14.00 hodin na hlavním pódiu na velké louce zámeckého parku.