Na Noc kostelů byl zájem o koncerty i výstup na věž

18. června 2010, kultura, přečteno: 5561×

Dřevěný kostelík Církve československé husitské letos zapojili do celonárodní akce nazvané Noc kostelů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ta měla za cíl památky nejen propagovat, ale také představit je jinak, než je může návštěvník obyčejně vidět. V kostelíku proto připravili bohatý kulturní i duchovní program na celý podvečer a noc.

koncert v kostelíku

Uskutečnilo se zde malé divadelní představení dramatického oboru ZUŠ Blansko, zahráli žáci kytarové třídy Miloše Pernici, zájemci si mohli vyslechnout výklad historie kostelíku, prohlédnout historické i současné fotografie ze života farnosti či nahlédnout do kroniky.

Bonusem pak byla možnost vystoupat na ochoz věže kostelíku a rozhlédnout se po středu města. Nebylo to ovšem nic pro lidi ve svátečním obleku. Výstup na věž je totiž možný jen ze zaprášené půdy a dál po asi osm metrů dlouhém žebříku do vikýře, kterým se dostanete na rovnou zastřešenou plochu těsně pod věží kostelíku.

na půdě

Organizátoři si byli vědomi toho, že tento výstup není pro jedince se strachem z výšek nebo pro nemotory, proto každý musel před výstupem podepsat prohlášení, že si je tohoto rizika vědom a účastní se výhradně na vlastní nebezpečí.

Místo, odkud se dá rozhlédnout, vyčnívá jen lehce nad okolní zástavbou, a tak je ideální pro výhled na nejbližší základní školu T. G. M., školky a nejbližší okolí. Fotografy navíc omezovalo pletivo proti holubům.

ZŠ TGM na ulici Rodkovského

Přes všechny výše uvedené záležitosti se na výstup stála fronta (na střechu mohli současně nejvíce tři lidi) a je třeba organizátorům poděkovat za nevšední a nový zážitek spojený s bližším poznáním této historické památky.

Historie Husova sboru – dřevěného kostelíku

Dřevěný kostelík sv. Paraskivy byl původně postaven jako pravoslavný v Nižním Selišti nedaleko Chustu na Podkarpatské Rusi, v  příhraniční oblasti s Rumunskem. Stavba kostelíku byla zahájena v roce 1601 a ukončena byla až za 40 let.

V roce1936 byl chátrající a  nepoužívaný kostelík zakoupen blanenskou náboženskou obcí Církve československé a demontovaný převezen po železnici do Blanska. Rusínští tesaři kostelík za necelé tři měsíce znovu postavili na připravenou podezdívku.

Od 23. května 1937 kostelík, ač zdobený pravoslavnými ikonami, slouží Církvi československé (později husitské). Ikony a horní ikonostas jsou součástí památkově chráněného kostelíku. V současné době probíhá za pomoci dotací Jihomoravského krajského úřadu, darů věřících a  blanenských podniků Synthon a SKS i pomocí Města Blanska, restaurování ikonostasu. Stále nám však  k dokončení restaurátorských prací chybí další sponzoři a dárci.

O kostelíku a životě farnosti se více dozvíte na webových stránkách http://www.drevenykostelik.cz. Najdete ho na ulici Rodkovského – v centru města.