Robert Šalanda: Kraul B

11. června 2010, kultura, přečteno: 3615×

Robert Šalanda patří do generace nastupující na uměleckou scénu na přelomu tisíciletí. Už od počátků vnímal malování jako otevřenou platformu, kterou je možno svobodně analyzovat, podrobovat průzkumu i překračovat. Od soboty 12. června vystavuje v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Robert Šalanda Kraul B 12.6.-11.7.2010

Autor žije a pracuje v Praze. Svým malířským stylem pohybuje v rovině fundamentálního malířství. Jeho snahou je obraz oprošťovat od nánosů osobního sdělování. „Z pocitu vnitřní naléhavé nutnosti prověřuje samotné výrazové tvarosloví, jeho oproštěnou vizuální podobu, to, jak se toto ‚tvarosloví‘ jeví a jak se může jevit lidskému oku i mysli. Zároveň ho zkoumá ve vztahu k ploše i k formátu (vymezení plochy)“ (cit. Petr Vaňous). Šalanda je mistrem zkratky, autorem „nedomalovaných“ obrazů. Jeho díla dráždí ostrou, jakoby plakátovou barevností i volbou banálních témat (Lavičky, Zábradlí…).

Robert Šalanda:

„Práce z roku 2008 / 2009 vystavené v Galerii města Blanska volně navazují na můj dlouhodobý koncept, který se obsahově příliš nemění. Pracuji na navozování situací, jejichž děj se odehrává pouze v rámci jejich podstaty. Nevyvíjí se a nic nevysvětluje. Jde mi o výrazové experimentování za účelem oprošťování obrazu od zátěže přílišné individuální sdělnosti. Zajímá mne výrazový koktejl obsahující nadhled a ironii dohromady s vážností, která nutí k zamyšlení…“

Petra Herotová
(zdroj: text Petra Vaňouse, www.trafacka.net/cs/o-nas/robert-salanda)

Galerie města Blanska
Dvorská 2
678 01 Blansko

tel.: 516 415 781
e-mail: galerie@blansko.cz
www.galerie.blansko.cz

Otevřeno:
út – pá 10 – 12, 12.30 – 17 hodin
so, ne 14 – 17 hodin

Galerii provozuje Kulturní středisko města Blanska.