Nová expozice ukáže, jak se bydlelo na zámku

25. srpna 2010, kultura, přečteno: 4773×

Nová expozice, která má ukázat, jak se kdysi bydlelo na blanenském zámku, plánuje Muzeum Blansko otevřít již v rámci Blanenských zámeckých dnů v září.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stávající historické interiéry blanenského zámku, které byly po celou dobu uzavřeny pro veřejnost, protože je využívali bývalí majitelé nebo muzeum jako kanceláře, byly zpřístupněny v roce 1994. Předtím se do těchto prostor běžně turisté nedostali. „Levně jsme tenkrát prostory adaptovali a vytvořili asi pět místností – zelený kabinet, modrý salon, červený, růžový salonek a hudební salon. Když se k tomu připočte vstupní hala v prvním patře, tak tyto prostory dnes tvoří expozici historických interiérů,“ popisuje stávající stav ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová.

Ten chce ale změnit a důvodů pro to má několik. Prvním z nich je, že pro návštěvníky je vždy atraktivnější, když jsou prostory vybaveny dobovým zámeckým zařízením. Za druhé, blanenský zámek není vnímán jako skutečný zámek, ale spíše jen jako muzeum. Plánované úpravy mají víc zviditelnit zámeckou část a zpřístupnit ji veřejnosti jako zařízený interiér, který ukáže, jak se na zámku v Blansku bydlelo. A to především v době, kdy zámek ještě zčásti využívaly děti Salmových, ale také již byly prostory pronajímány např. pracovníkům železáren.

komnata zámku – pohlednice
Historická podoba zámeckého interiéru.

„Místnosti, které jsou vybaveny dřevěným ostěním, jsou již zpřístupněny. Chtěla bych k tomu připojit první patro severního křídla, kde dřív sídlila knihovna. Po jejím odchodu v roce 1999 jsme zde umístili expozici zaměřenou na hrad Blansek a výstavní síň pro dlouhodobé výstavy,“ seznamuje Eva Nečasová s plány přeměny.

Vše, co v těchto místnostech bylo, přijde nyní pryč. Panely najdou využití v přízemí a prázdné prostory zaplní starý nábytek, který pracovníci muzea postupně nakoupili. Ten je převážně z počátku 20. století. Nebude se jednat o „špičkové načančané zámecké interiéry“, ale půjde skutečně o přiblížení toho, jak se v blanenském zámku v 19. a 1. polovině 20. století bydlelo. Vytvoření iluze obydlených místností. Inspiraci k zařízení prostor pracovníci hledají na starých kresbách a pohlednicích.

V první fázi nabídnou v zámku turistům čtyři výjevy ve dvou místnostech hned vedle expozice litiny a hřbitova – ložnici, dětský pokoj, měšťanský budoár a kuchyň.