Cesta z Francie vedla přes Stockholm

21. listopadu 2010, kultura, přečteno: 2962×

V kulturní oblasti světu otevření Italové z italského Scandiana vyzvali blanenskou výtvarnici Jitku Jakubcovou-Jakšíkovou k účasti na evropském uměleckém projektu organizovaném Švédy v Mjölby nedaleko Stockholmu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Koordinátorkou celého bohatého programu byla Annika Ekstrom Stockman z Linkopingu, která zde také Jitku Jakubcovou, zastupující Českou republiku, přivítala na její zpáteční cestě z Francie. Po výstavě obrazů ve Francii byl následný odlet z Mnichova do Stockholmu jedinou možnou alternativou pro včasnou přítomnost na tomto setkání se zajímavým programem.

Švédská iniciativa počítá také s účastí Španělů, Francouzů a Belgičanů a rozjíždí nové možnosti evropské spolupráce formou diskuzí, navazování kontaktů, workshopů, výměnných akcí a výstav.

Otevírá se zde nová výzva ke kulturně-umělecké spolupráci mezi městy a zeměmi Evropy, kterou ocenili na setkání přítomní evropští komisaři ze Stockholmu. Bude třeba ji podpořit a rozvíjet se zástupci zúčastněných měst, chceme-li svým skromným dílem přispět ke kultivaci mezinárodních vztahů. Na poli kulturním je umění v tomto směru unikátním prostředkem.