Svatý Martin přivezl slunečné a teplé počasí

17. listopadu 2010, kultura, přečteno: 6509×

Ano, je to tak. Sníh na svatého Martina nepadal, ale nikomu to nevadilo. Bohatý víkendový program pod širým nebem tak nebyl nijak narušen.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 pochod světýlek

Už v pátek v podvečer se do ulic města vydaly stovky dětí s rodiči. Nesli lampiony a svíčky od Centra PRO ke kostelu svatého Martina na Starém Blansku. Průvod byl tak dlouhý, že se mu podařilo na několika místech, kde musel přejít frekventovanou silnici, způsobit dopravní zácpu. Do cíle ale dorazili všichni v pořádku a postupně odevzdávali na schodišti svíčky, z nichž kluci sestavovali obrazec. Tím bylo srdce. Jak svíček přibývalo, postupně se zvětšovalo.

skládání srdce

v kostele

Poté se všichni přesunuli do kostela, kde bylo připraveno přivítání svatého Martina. Než ale mezi děti přišel, ty se naučily společně s Alešem Šnekem Bláhou refrén písně na jeho přivítání. V šest hodin bouchly dveře a zaburácel hromový hlas: „Udělejte místo pro svatého Martina. Svatý Martin přichází.“

příchod sv. Martina

Následovalo přivítání sv. Martina a celá píseň, kterou děti společně se „Šnekem“ odzpívaly. Text byl vlastně příběhem svatého Martina a tak, jak se odvíjel příběh v písni, odmotávali pomocníci kresby k písni na plátně přede všemi v kostele. Příjemný večer zakončili mladí divadelníci scénkou.

píseň o sv. Martinovi

Druhého dne se sv. Martin vydal se svým doprovodem za zvuku bubeníků a trubačů a vydatného zájmu blanenských občanů na cestu od kostela do zámeckého parku. Tam již na něj čekal starosta města Blanska Lubomír Toufar, farář Římskokatolické farnosti v Blansku Jiří Kaňa a vzácný host olomoucký biskup Jindřich Zdík.

čekání na průvod sv. Martina

uvítání v parku

Buďte nám vítáni, vy jež dnes Blansko hostí!
Šlechtici, měšťané, i vy, lidé prostí!
Ta zpráva, co přináším, je pro potěchu všech,
kteří dnes meškáte v blanenských zdech!  

Po roce opět zavítal k  nám,
ochránce města, svatý Martin sám!
S přepestrou družinou a na bílém koni,
kterému stříbrně podkovy zvoní.  

U všech z vás jistě pardon nalezl,
že místo sněhu nám slunce přivezl.
Pro dnešek vládu nad městem přebírá
a velký jarmark právě otvírá.  

Prosím teď ctěného pana purkmistra,
aby si slavnostní projev přichystal
a s otcem Jiřím a biskupem Zdíkem
zahrnul našeho patrona díkem,
že vážil cestu do městských bran.  

Ať svatý Martin je slavně uvítán!

Drahan

Po slavnostním uvítání se rozjel připravený program. V té době byl již v plném proudu jarmark s tradičním zbožím. Na pódiu byly odměněny děti, které se zúčastnily výtvarné soutěže v blanenské galerii, starou i moderní hudbu zahrál kytarista Miloš Pernica i středověkorocková skupina Quanti Minoris. Předvedly se folklórní soubory Drahan a Drahánek z Blanska.

Quanti Minoris

hodokvas na Blanseku

Na své si přišli i ti, kteří čekali na rytířské souboje. Vtipné scénky a práci s dětmi odvedli rytíři ze skupiny Milites Templi. Na závěr vystoupila Divadelní a  kaskadérská společnost Štvanci s pořadem Svatomartinský hodokvas na hradu Blanseku. I zde bylo k vidění dost z rytířského umění. Až nepřátelům hlavy padaly.

rytířské souboje

Slavnostní sobotní den plný dobrého jídla, skvělého svatomartinského vína a zábavy zakončil ohňostroj odpálený z terasy u Sýpky. V tu chvíli se na různých místech v Blansku teprve připravovaly další kulturní i kulinářské akce oslavující svátek svatého Martina.

ohňostroj

ohňostroj

Program pokračoval i v neděli. To se přesunul především na Staré Blansko do kostela, kde se uskutečnila slavnostní bohoslužba a varhanní koncert. Odpoledne pak bylo možné posedět u cimbálu a dobrého vínka v Katolické domě a víkend uzavřel koncert skupiny Javory v Dělnickém domě.

Dva dny nato dorazilo poděkování od svatého Martina:

Milí přátelé, chci vám touto cestou ze srdce poděkovat za nádherné tři dny, které jsem spolu s vámi mohl opět v Blansku prožít. Bylo mi ctí i velkým potěšením po roce mezi vás zavítat a mohu směle říct, že Blanenské vítání svatého Martina je jednou z nejzdařilejších podzimních akcí na celé jižní Moravě.

Děkuji proto všem, kteří se na jeho přípravě jakkoliv podíleli. Vím, že to pro ně byla práce nelehká, ale neustále stoupající počet návštěvníků a spousta pozitivních ohlasů, které jsem také zaznamenal, jsou dokladem toho, že svou práci dělají dobře a dávají do ní i něco navíc – své nadšení, dobré nápady a ochotu dělat věci pro radost druhým stále lépe.

Moc jim přeji, aby jim toto nadšení dlouho vydrželo. Děkuji dětem, které mě přišly v pátek večer přivítat v takovém počtu, že blanenský kostel skoro praskal ve švech. Děkuji i vám, návštěvníkům, protože jste svým dílem také přispěli k oné skvělé atmosféře, která tu po celý víkend každoročně vládne. Kéž vás vzpomínka na tyhle sluncem zalité chvíle zahřeje i uprostřed sychravých zimních dnů, které už přece jen brzy přijdou.

Slibuji vám, že i nadále budu s pomocí Boží držet nad Blanskem svou ochrannou ruku.

A hlavně, za rok se s vámi všemi těším zase na shledanou!

Váš svatý Martin