Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov: Žánr

9. dubna 2013, kultura, přečteno: 5008×

V sobotu 6. dubna 2013 proběhla v Galerii města Blanska vernisáž výstavy ruské autorské dvojice Vasila Artamonova a Alexeye Klyuykova, jejichž hostem je Tomáš Pilař. Součástí vernisáže byla stylová hudební performance v podání Lucie Vítkové. Výstava se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a potrvá do 30. dubna 2013.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vasil Artamonov (1980) a Alexej Klyuykov (1983) jsou uměleckou dvojicí spolupracující od roku 2005. Jejich práce se pohybují v kontextu současného postkonceptuálního umění. Přestože oba autoři pocházejí z Ruska, žijí od svého mládí trvale v Čechách. Co je spojuje, je především revolta proti stávajícím kánonům v umění, politice i veřejném životě.

Artamonov, Klyuykov, Pilař v Galerii města Blanska

Blanenská výstava představuje až na výjimky jejich práce z několika posledních let a zabývají se nejrůznějšími malířskými žánry. Právě žánrová malba není v rámci současného umění častým jevem. Nosným materiálem pro autory výstavy jsou především okrajová témata, myšlenky a média. Najdeme zde sérii planérových krajin, řadu zátiší, ale i práce, jež žánrové vymezení lehce překračují.

Artamonov, Klyuykov, Pilař v Galerii města Blanska

Inspiraci často nachází v ruském konstruktivismu, futurismu, socialistickém realismu a undergroundové scéně konceptuálního umění poválečné SSSR. Práce Artamonova a Klyuykova nezřídka citují umělecké směry či osobnosti, jejich snahou je v tomto kontextu reinterpretovat pro ně zásadní myšlenky a vztáhnout je k současné situaci, která je pro ně naplněná deziluzí a diktátem tržního systému.

Artamonov, Klyuykov, Pilař v Galerii města Blanska

Host výstavy Tomáš Pilař obohatil výstavu svými maloformátovými obrazy, které se vyznačují upřímnou a bezprostřední koncentrací na daný námět. Jeho práce jsou různorodé, snaží se přizpůsobit formální postupy aktuálnímu tématu. Humorným dovětkem je portrét Raymonda Darta: outsidera mezi antropology, objevitele důkazu propojujícího vývojovou linii lidoopa s člověkem.

Výstava potrvá do 30. dubna 2013.

red