Dny umění nevidomých na Moravě rozezněly blanenský zámek

29. května 2013, kultura, přečteno: 2573×

Každoročně se v blanenském zámku koná koncert na podporu nevidomých a slabozrakých spoluobčanů. Součástí programu je také haptická (hmatová) prohlídka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na koncertech pořádaných ke Dnům umění nevidomých na Moravě pravidelně účinkují významní zrakově postižení umělci. Letos přijel zpěvák Radek Žalud. Je absolventem konzervatoře Jana Deyla. Jeho aktivní život by mu mohli leckdy závidět i zdraví lidé. „Dodělávám ladění klavírů a nejvíc se orientuji na zpěv. Hrál  jsem s Danem Landou, spolupracoval s Petrem Dvorským. Hraji na plesech, zábavách či svatbách. Dnes zpívám klasiku v Blansku, zítra hraji v jižních Čechách. Hlavní je, že se dostanu mezi lidi,“ popsal Radek Žalud ve zkratce svoji pracovní náplň.

Na klavír ho doprovázel mladý multiinstrumentalista a skladatel Petr Bazala. Jeho výjimečnost potvrzují první místa hned ve třech kategoriích (vlastní tvorba, klasická hudba a volná tvorba) na světové umělecké olympiádě. Procestoval téměř celý svět. Hrál ve filmu, skládá hudbu a věnuje se aktivně vybraným hudebním projektům.

Koncert v Blansku nebývá jediným, který Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých pořádá. Obvykle se koná další koncert v Brně nebo v Kunštátu. Cíle tohoto snažení přiblížila Marie Reková z blanenská pobočky SONS: „Letos jsme pro změnu uspořádali další koncert na blanenském zámku, a to pro středoškoláky. Chceme přiblížit umění nevidomých zdravé populaci a jsme rádi, když se koncertní sál zaplní do posledního místečka.“

„Blanenské muzeum nám vychází vstříc a poskytuje na prohlídku běžné i méně obvyklé předměty ze svého depozitáře. Nevidomý si tak může doslova osahat historické předměty,“ ocenila také podporu muzea v oblasti prohlídek pro nevidomé, jež jsou nedílnou součástí Dnů umění nevidomých.

hmatová prohlídka v muzeu
Hmatová prohlídka v Muzeu Blansko.

Činnost SONS je odvislá od spolkové činnosti a od zákona o sociálních službách. V evidenci blanenské pobočky je asi 160 osob z Blanenska a Boskovicka. Služby poskytuje i nečlenům. Jejím cílem je pomáhat všem, kteří mají jakýkoliv problém se zrakem. Pořádá přednášky už na mateřských školách. Největší dopad mají na školách, kam chodí nějaký nevidomý nebo slabozraký. Obvykle k němu okolí změní přístup. Pomáhají tak zkvalitnění života nevidomých a jejich začlenění do populace.

Stanislav Mrázek