Pozvánka do galerie: Barbora Lungová – Kánon

13. června 2013, kultura, přečteno: 3437×

Od 15. června do 12. července vystaví v Galerii města Blanska svá díla malířka a učitelka Barbora Lungová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Autorka je členkou nyní hibernujícího o.s. Uff!Art, které působilo jako nezávislá kurátorská platforma pro realizaci výstavních projektů. Je také členkou malířské skupiny 001. Organizovala a kurátorsky garantovala malířská sympozia a festivaly.

Barbora Lungová – Kánon
Galerie města Blanska
vernisáž výstavy 15.06. v 17:00 hodin
výstava potrvá do 12.07.

26.06. workshop pro děti, kolektivy dětí s autorkou
Více na www.galerie.blansko.cz

Série obrazů, byla tvořena s myšlenkou na provázanost sadismu a dokonalé krásy – notabene mužské krásy. Ta je v některých obrazech znázorněna jako něco, co je potřeba stvořit jako sochu – ale s materiálem z masa a kostí. Není jisté, kdo má v obrazech převahu, zda muži nebo ženy. Malba nebo obraz je zde záminkou pro neustálé variace na zobrazování mužského těla, erotický patos je (možná) odlehčen  pro jistotu absurditou a ironičností situací. Je autorčina motivace tolik odlišná od amatérských malířek, které malují v neděli obrazy barevných harmonií, co pohladí po duši jen proto, že vystudovala nějakou uměleckou školu?

Barbora Lungová – Dva věky muže
Barbora Lungová – Dva věky muže

Tento typ malování není úplně tím, co by plulo na vlnách současných trendů konceptuální malby a sílícího neoformalismu. Čím déle autorka maluje, tím stejně je v obrazech příběhu a odkazů k zastaralým, kýčovitým a překonaným obdobím jako např. symbolismu či  české secesi. Ideální představa instalace výstavy: v zámeckých interiérech s masivními zlatými rámy. V mnoha aspektech je tato malba neohrabaná a přesto se opovážlivě dovolává ke vznešeným žánrům minulých věků.

Pokud chcete vidět v galerii plno lidí ve zvláštních situacích, navštivte mezi 16.06.  a 12.07. Galerii města Blanska.

Olga Hořavová
Galerie města Blanska