Ohlédnutí za loňskou sezonou v Galerii města Blanska přináší originální Ročenka 2013

21. února 2014, kultura, přečteno: 2150×

Příznivci umění a zejména pak skalní návštěvníci Galerie města Blanska zajisté ocení Ročenku 2013, která byla letos zpracována poněkud netradičně. Jejím záměrem je především přimět k ohlédnutí zpět a k připomenutí velice kvalitní dramaturgie instalovaných výstav.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Galerie města Blanska přizvala ke spolupráci na její tvorbě studenty z ateliéru českého grafického designera Lukáše Kionky. Na její grafické úpravě se podíleli Simona Koutná, Marcela Schneibergová a Vojtěch Rybář. Netradiční je forma jejího zpracování.

„Studenti se nechali inspirovat sáčky, do kterých se ukládají běžně archiválie a které jsou označeny číselnou řadou. Každý, kdo si ročenku zakoupí, pak vlastní svým způsobem originální výtisk. V každém sáčku jsou k dispozici i pohlednice reprezentující všech osm výstav, které v loňském roce galerie instalovala,“ uvedla Olga Hořavová Fryčová, vedoucí galerie.

Pohlednice k Ročence 2013
Pohlednice k výstavě Jiřího Franty a Davida Böhma: Epicentrum, foto: Michaela Dvořáková

„Ke každé výstavě máme mnoho materiálu, ať už fotografií nebo textů, jejichž autory jsou zpravidla kurátoři jednotlivých výstav. Byla by škoda, kdyby upadly v zapomnění. Jsem proto ráda, že letošní ročenka inspirovala studenty, již jsou jejími autory, aby vytvořili i stránky galerie na Facebooku, kde bude dostatek prostoru k vystavení tohoto materiálu,“ dodala Hořavová Fryčová.

Ročenku 2013 vydala v nákladu 300 ks Galerie města Blanska za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. V prodeji je jednak přímo v galerii nebo v Blanenské informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici. Každý, kdo si ročenku zakoupí (její cena je 70 Kč), obdrží navíc jako pozornost a poděkování za projevený zájem i její loňské vydání a publikaci k 10. výročí galerie. 

Jana Franchi