Do „Křesla pro hosty Rastislava“ usedlo několik nevšedních hostů

12. dubna 2014, kultura, přečteno: 3593×

V pátek 11. dubna 2014 proběhl již druhý ročník „Křesla pro hosty Rastislava“, kulturního pořadu z dílny Smíšeného pěveckého sboru Rastislav. Letos byl věnován životnímu jubileu pana dirigenta Jaroslava Martináska a současně i 150. výročí vzniku Mánesova praporu Rastislav.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Všichni vzácní hosté, kteří byli na tento slavnostní večer pozváni, měli něco společného s osobou pana dirigenta Martináska. Moderátoři večera jeli po časové linii jeho života a tak, jak se on sám postupně s těmito lidmi setkával, tak byli také zváni k usednutí do onoho pomyslného „křesla pro hosty“.

Křeslo pro hosty Rastislava

Prvními hosty večera byli Antonín Švehla a Břetislav Paleček, dlouholetí kamarádi pana dirigenta, kteří obohatili svá vyprávění o několik veselých historek. Oba dodnes zpívají v Rastislavu.

Křeslo pro hosty Rastislava

Dalším přizvaným hostem byl pan Pavel Wallinger, koncertní mistr Filharmonie Brno, jenž se s panem dirigentem zná díky svému tatínkovi již od svého dětství.

Nechyběly ani paní profesorka Sobolová-Hýlová se svou dcerou Jaroslavou Ondrušovou. Paní Sobolová byla první hlasovou poradkyní, kterou začátkem 90. let přivedl dirigent do Rastislava. Ona i její dcera jsou sólovými pěvkyněmi a pedagožkami.

Křeslo pro hosty Rastislava

Do křesla pro hosty usedl i Jan Král, docent JAMU a klavírista, který již téměř 17 let korepetuje Rastislav a doprovází ho na většině jeho veřejných vystoupení. Dále pak přijel z Ústí nad Orlicí pan Velebný, což je majitel firmy Velebný a fam, která zhotovila repliku slavného Mánesova praporu Rastislav. Ta byla také po celý večer vystavena v sále Dělnického domu.

Křeslo pro hosty Rastislava

Jako bonbonek na konec přijeli zpěvem pogratulovat paní Daniela Straková-Šedrlová, letos nominovaná na cenu Thálie za roli Donny Elvíry z Dona Giovanniho, a Jan Šťáva, který sólově vystupuje na všech velkých operních scénách u nás včetně Národního divadla v Praze.

Křeslo pro hosty Rastislava

Gratulací bylo mnoho. Největším dárkem byl však pro pana dirigenta dlouhý potlesk spokojených posluchačů, kteří tak ocenili jeho dlouholetý přínos regionálnímu kulturnímu životu.

Ke gratulantům se připojujeme i my a přejeme panu dirigentovi pevné zdraví a mnoho úspěchů v jeho další práci.

red