Na sportovním ostrově vyroste živý habrový plot. Zasadí ho dobrovolníci

31. března 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 2103×

Dejme Blansku zelenou!, tak se jmenuje první novodobá okrašlovací akce. Uskuteční se v sobotu 8. dubna na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Na akci je zvána široká veřejnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Proběhne úklid travnatých ploch a zasazení devadesáti sazenic mladých habrů. Zájemci zde budou mít možnost si zasadit pod dohledem zkušených zahradnických odborníků vlastní strom a případně do jeho kořenů ukrýt ve vlastním skleněném pouzdře svůj vzkaz pro příští generace. Doporučujeme proto vzít si odpovídající venkovní oblečení a nářadí s sebou.

Po skončení akce bude připraveno ohniště pro opékání špekáčků. Přineste si s sebou tedy párky, špekáčky, klobásky nebo jablka na opékání. Drobné občerstvení, dřevo a opékací vidlice pro vás budou zajištěny.

pzovánka na akci

Věděli jste?

V roce 1881 byl v Blansku založen Okrašlovací spolek. Měl kolem sedmdesáti členů, předsedou byl Karel Ježek. Nejvíce zásluh získal ve spolku Bedřich Kancnýř (právník, poslanec Moravského zemského sněmu a veřejný činitel). V roce 1879–1884 pracoval u Okresního soudu v Blansku a v roce 1895 se stává čestným občanem Blanska. Pěšinka vedoucí od nádraží ČD Blansko Macocha na zastávku Blansko-město podél Svitavy byla na jeho počest nazvána Kancnýřkou.

Okrašlovací spolek udržoval cesty, pěšinky, sázel stromky a sady, zvláště v „Rudolfově“. Jeho cílem bylo, jak jinak, udělat Blansko krásnějším a lepším místem k žití. Jedním z jeho počinů byl vycházkový lesík na jižním konci Blanska. Dnes již neexistuje, nejdříve ho zaplnily náletové dřeviny a později ho definitivně pohřbila, podobně jako hostinec U Kanca, stavba silničního nadjezdu pro silnici na Brno.

red