Matematika vládla Kometě Brno

15. února 2020, sport, přečteno: 1879×

Mladí matematici vyrazili k ledu, přeměřovali svatostánek brněnské Komety. Nadaní páťáci se dostali do zákulisí i na trénink brněnských hokejistů. Počítali i to, jak moc by museli šetřit, aby si mohli dovolit VIP box.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Deset vybraných matematicky nadaných dětí 5. ročníku ze ZŠ Blansko – Salmova dostalo možnost zpestřit si první týden po vánočních prázdninách zajímavou exkurzí organizovanou Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu v rámci projektu PolyGram. Tentokrát šlo o návštěvu DRFG Arény, kde se odehrávají tréninky a utkání brněnského hokejového týmu Kometa.

Děti mohly nahlédnout do zákulisí, které není běžně veřejnosti přístupné. Prohlédly si šatny a prostory, kde se hráči rozcvičují a připravují na utkání, ale také VIP sektor a tzv. „sky boxy“ vyhrazené privilegované společnosti. Zde se například s trochou nadsázky počítalo, kolik korun by každý žák školy musel zaplatit, aby škola mohla mít pronajatý jeden sky box na sezónu.

Žáci měli úžasnou příležitost prozkoumávat a proměřovat celou halu, poté mohli sledovat hráče Komety přímo při tréninku.

Dostat se do zajímavých prostor však není v rámci projektu to nejdůležitější. Jeho cílem je ukazovat dětem, že všude, kam se podíváme, v každé situaci, kterou prožíváme, můžeme najít kousek matematiky. Hlavní součástí exkurzí bývá řešení zajímavých úloh a šifer spojených s daným prostředím.

V nedávné době navštívili žáci ZŠ Salmova také loděnici na brněnské přehradě s podobným programem obohaceným o honbu za pokladem a luštěním lodní abecedy. Jindy PolyGram organizuje exkurze do Mahenova divadla nebo do ZOO.

Děti z těchto akcí odjíždějí nadšené, i když mírně unavené počítáním a novými vjemy. Hlavně však si do života odnášejí trochu jiný pohled na svět, který stojí za to prozkoumávat.

 

Mgr. Andrea Babková

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení