Nemocnice vydala výzvu kvůli koronaviru

27. února 2020, tiskové zprávy, přečteno: 4608×

Výzvu pro ty, kteří se obávají, že by mohli být nakaženi koronavirem, dnes vydala Nemocnice Blansko. Odborníci doporučují, aby pacienti, kteří se pohybovali v nakažené oblasti a mají podezření na možnou nákazu, zůstali doma a o lékařskou konzultaci si požádali telefonicky. Žádná speciální opatření v souvislosti s možnou nákazou ale zatím v Blansku přijata nebyla.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Blanenská nemocnice prosí pacienty, kteří mají s ohledem na svůj zdravotní stav a to, že pobývali v destinaci s výskytem koronaviru podezření na toto onemocnění, aby zvážili, zda se ihned vypravit do ordinací a zdravotnických zařízení. Lékaři doporučují, aby lidé spíše zůstali doma a o posouzení svého stavu požádali lékaře telefonicky.

 „V souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace a Ministerstva zdravotnictví ČR by lidé měli zůstat doma, telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře nebo krajskou hygienickou stanici, případně při závažných zdravotních potížích volat rychlou lékařskou pomoc na čísle 155,“ popsala ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková s tím, že všichni nemocní by měli dodržovat základní hygienická pravidla pro ochranu ostatních osob.

Pokud nemocní mají příznaky chřipkového onemocnění a cestovali do nakažené oblasti, mají zdravotníci nastavený systém rychlého převozu pacienta na specializované pracoviště. V ostatních případech se vše posuzuje individuálně, případně se nasazuje léčba jako při klasické chřipce.

INFORMACE PRO OBČANY SOUVISEJÍCÍ S NOVÝM KORONAVIREM (2019-nCoV)

Vážení občané,

prosíme pacienty, kteří by měli podezření na onemocnění koronavirem (s ohledem na svůj zdravotní stav a pobyt v destinaci s výskytem koronaviru), aby se nevydávali ihned do
zdravotnického zařízení, nebo ordinací.
Mohli byste tím ohrozit další osoby, ať už po cestě nebo v čekárně zdravotnického zařízení.

V souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace a Ministerstva zdravotnictví ČR postupujte dle následujících doporučení:
- zůstaňte doma – nenavštěvujte nemocnice a zdravotnická zařízení,
- telefonicky kontaktujte svého praktického lékaře nebo krajskou hygienickou stanici,
- při závažných zdravotních potížích volejte rychlou lékařskou pomoc na čísle 155,
- preventivní vyšetření na přítomnost koronaviru (při negativní klinické a cestovatelské
anamnéze) se neprovádí
- dodržujte základní hygienická pravidla pro ochranu ostatních osob.

MUDr. Vladimíra Danihelková, MBA
ředitelka Nemocnice Blansko

 

Situaci už v úterý řešila bezpečností rada Jihomoravského kraje, zejména kvůli přímému leteckému spojení Brna s italským Bergamem. „Mimo běžných opatření, která už jsou na letišti nastavena, jsme se dohodli, že při přistání letadla z Bergama bude na místě přítomný také lékař,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák. Lékař bude nabízet cestujícím, kteří by se cítili nachlazeni nebo měli teplotu, pomoc a konzultaci. V pohotovosti bude také tým záchranné služby, který případné nakažené cestující odveze do některé z krajských nemocnic.

V Blansku zatím žádná speciální opatření neprobíhají. „Situaci sledujeme, jsme ve spojení s lékaři, epidemiology i bezpečností radou Jihomoravského kraje. V České republice ale zatím není žádný prokazatelně nakažený pacient a panika není na místě,“ podotkl starosta Blanska Jiří Crha.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení