Muzeum Blanenska se chystá na otevření a připravuje výstavu o netopýrech

5. května 2020, kultura, přečteno: 2830×

V úterý 12. května se znovu otevřou brány muzea a jako správný tramp, který ve stanu přečká letní liják, přečkala i výstava o fenoménu zvaném tramping. Vlajka poletí vzhůru ještě jednou 14. června sice komorně, ale společně s kapelou Hajcman, a zůstane vlát až do 26. července. Doufejme, že prodloužení výstavy udělá všem zájemcům o tramping radost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ti, co zůstanou myšlenkami v přírodě, jistě ocení výběr tématu u další nové výstavy plánované na celé prázdniny až do konce září s názvem „Netopýři v podzemí Moravského krasu“. A výstižnější je více, než si můžete myslet. Celá instalace bude totiž ve sklepě. Kdo si pamatuje loňské Jeskyňáře, bude mile překvapen. Letos o prázdninách se ve sklepě zabydlí především malí jeskynní obyvatelé, netopýři. Těch žije v Moravském krasu víc jak dvacet druhů.

Netopýr vrápenec malý, FOTO archiv muzea

Výstavu o netopýrech pilně připravuje přírodovědec muzea a odborník na netopýry Vlastislav Káňa.Na obrazových panelech a poutavých diorámatech se seznámíte se životem netopýrů v zimním období a zjistíte, že jeskyně jsou těmito létajícími savci obydleny také v létě. Ukážeme vám jednotlivé druhy a poukážeme na ty žijící v okolí Blanska. Poznáte, jak se netopýři zkoumají, chytají, počítají. Netopýři nebydlí ale jen v jeskyních, obývají často také domovní půdy nebo půdy kostelů. Na výstavě nebudou chybět originální vycpaniny, odborně nazývané dermoplasty, ukázky koster nebo výbava potřebná k výzkumu. V muzeu nezahálíme ani, když je zavřeno, a těšíme se na setkání na výstavách.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení