Město chystá tak trochu jiné Vítání svatého Martina

24. září 2020, kultura, přečteno: 2195×

Jedna z největších kulturních akcí města, Vítání svatého Martina, letos dozná výrazných změn. Tradiční pojetí se promění zejména s ohledem na epidemiologickou situaci související s onemocněním covid-19 a na ni navázaná mimořádná opatření vlády. Tak trochu jiné vítání svatého Martina zaplní druhý listopadový víkend nově celé náměstí Republiky, Poduklí i náměstí Svobody. Akce bude zdarma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vnímáme, že velké kulturní i společenské akce se ruší, na druhou stranu vítání svatého Martina je venkovní akce, při níž je klíčový průvod městem. Navíc ji chystáme až za měsíc a půl, do té doby se může ledasco změnit. Zvolili jsme proto novou koncepci, tak, aby ani po ukončení průvodu nedošlo k nahromadění návštěvníků na jednom místě,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha. „Vše se ale samozřejmě může změnit, uvidíme, jak se budou měnit hygienická opatření,“ dodal starosta.

KSMB i dál pokračuje v přípravách, s ohledem na limity týkající se počtu návštěvníků se ale letos akce přesune ze zámeckého parku a rozptýlí se po celém středu města. „Oslavy věnované patronovi města zahájí čtvrteční koncert v Muzeu Blanenska, na pátek je připravené divadelní představení, tradiční pochod světýlek se přesune na sobotní večer. Sobotní Na víno s Martinem jsme byli nuceni zrušit. Část programu i nabídky vín se snažíme přesunout na neděli, kdy se vína budou prodávat primárně po lahvích,“ popsala Helena Kintrová z KSMB.

Nedělní program zahájí tradiční mše v kostele sv. Martina, průvod by měl od místního svatostánku vyrazit ale až po obědě. Hlavní program nabízející koncerty, dobovou hudbu, rytířské klání a další se odehraje na náměstí Republiky, gastro stánky budou směřovány na Poduklí, náměstí Svobody bude patřit dobovým hrám pro děti. Chybět budou velkokapacitní stany, akce se také letos nezúčastní delegace ze zahraničních partnerských měst.

„Průvodu se letos bohužel nemohou zúčastnit základní školy ani děti ze Základní umělecké školy Blansko, školy se nemohou organizovaně účastnit hromadných akcí. Kostýmy, s nimiž šly děti loni v průvodu, si ale žáci, kteří se do průvodu chtějí zapojit se svými rodiči, budou moci ve své škole zapůjčit,” uvedla Petra Skotáková z odboru správy a rozvoje města, pod který spadá i školství.

Aktuální informace budeme průběžně zveřejňovat na webu města na stránce věnované Vítání svatého Martina. Akce se uskuteční pouze za podmínky, že ji umožní aktuálně platná nařízení související s onemocněním covid-19.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení