Oslavy svatého Martina startují. Blansko si připomíná svého patrona

30. října 2020, kultura, přečteno: 1629×

Venkovní výstavy, on-line návody na speciality spojené se svátkem blanenského patrona i svatomartinské dílny, nebo tipy na aktivity, kterým se lze během nouzového stavu věnovat doma, nabídnou v následujících dvou týdnech nejrůznější instituce a organizace ve městě. Svátek svatého Martina si letos Blansko připomene hlavně v ulicích, na webových stránkách a sociálních sítích. Klasický čtyřdenní program, který běžně vrcholí kostýmovaným průvodem a celodenním jarmarkem, letos nahradí jeho on-line varianta. Úplně jiné Vítání svatého Martina startuje už dnes „svatomartinský týden“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Seriál aktivit pod patronací blanenské farnosti a Charity Blansko potrvá až do 15. listopadu. Farnost se pokusí přiblížit osobnost patrona našeho města, jeho život i tradice spojené s jeho svátkem. „Svatý Martin byl vojákem, biskupem, člověkem se srdcem na pravém místě. Jeho odkaz považujeme za stále živý a je podle nás i dnes dobré se o něm dozvědět něco víc, než je jen legenda o plášti, o nějž se rozdělil. Proto jsme připravili neobyčejnou vycházku v parcích našeho města i další aktivity,“ popisuje Vendula Zachovalová.

Od soboty tak zájemci na facebooku farnostifacebookovém profilu věnovanému Vítání svatého Martina najdou trasu deseti zastavení s informacemi o svatém Martinovi, která s ohledem na vládní opatření vede v parcích a dalších přírodních lokalitách ve městě. Webové stránky věnované Vítání svatého Martina od soboty doplní videorecept na svatomartinský rohlíček, tradiční pokrm spojovaný se svatomartinskými oslavami.

Na facebookových stránkách farnosti ode dneška také běží postřehová hra s novým úkolem na každý den, v plánu je také výroba lucerniček a společné zapálení svíčky svatému Martinovi za okny a podobně. „Zažít hezké chvíle s rodinou, setkat se u stolu nad dobrým jídlem, i to jsou věci, které k oslavám patří,“ vysvětluje Vendula Zachovalová s tím, že farnost svatomartinský týden pořádá v rámci iniciativy Pomáháme s… Ta je zaměřená na tipy na aktivity, kterým se lidé mohou věnovat i během koronavirových omezení.

Charita spolu s farností pak chystá také sbírku potravin nazvanou „Rozděl se o jídlo“. Dárci mohou potraviny nosit od úterý 3. listopadu do středy 11. listopadu do centra Okno dokořán naproti kostelu sv. Martina. Konzervy, zavařeniny, nakládané ovoce i zeleninu, mouku, rýži,  těstoviny, dětské přesnídávky, trvanlivé mléko, čaje, sirupy i kávu a podobně lze nosit v pracovní dny vždy od 7:30 do 15:30 hodin, s výjimkou polední přestávky (od 11:30 do 12:00 hodin).

V následujících dvou týdnech se budou postupně zapojovat další instituce a lidé se mohou těšit na akce v ulicích i v on-line prostředí. Od pondělního odpoledne se na Poduklí objeví venkovní fotografická výstava z historie svatomartinských oslav, dohlížet na ni bude kůň z dílny ZUŠ Blansko. O sněhovou nadílku se postaraly děti z blanenských mateřských škol. Výstava o osobnosti svatého Martina z dílny Střední školy cestovního ruchu a gastronomie bude od středy k vidění u kostela svatého Martina. Obě mohou zájemci navštívit až do konce listopadu.

Město se od pondělí slavnostně svatomartinsky vyzdobí. Připravená je ale celá řada dalších akcí i překvapení. „Hlavním bodem letošního programu bude jakési „virtuální“ Vítání sv. Martina. Jednotlivé body tradičního programu lidé najdou on-line přímo v době, kdy běžně probíhají. Chybět nebude ani živý on-line přenos mše svaté s poděkováním za úrodu, po kterém bude následovat Svatomartinské poselství za účasti pana faráře i svatého Martina,“ popisuje vedoucí blanenské informační kanceláře Martina Hejčová.  

V on-line podobě se tak letos odehraje například i svatomartinská dílna blanenské galerie. V ní zájemci najdou návod na výrobu předchůdce kinematografu s motivem svatomartinské legendy. „Vše, co je potřebné k výrobě, jsou materiály, které má každý doma,“ ujišťuje Ivana Hrončeková z Galerie města Blanska.

Pokud se rozvolní vládní omezení, připravena je například výstava mapující dvacetileté partnerství s polskou Legnicí a další akce. „Klasické oslavy jsme už v září plánovali pojmout s ohledem na omezení hromadných akcí jinak. Připravovali jsme tak trochu jiné Vítání svatého Martina, které mělo probíhat namísto v zámeckém parku na všech centrálních náměstích tak, aby se dodržela všechna tehdy platná nařízení. Připomínky patrona města se ale nechceme vzdát ani nyní, kdy platí nouzový stav. Mám radost, že všichni tradiční organizátoři spojili síly a nabídnou veřejnosti upomínku patrona města alespoň touto formou,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení