Zámecký park hostí výstavu na stromech. Upozorňuje na téma nedůstojné práce

6. října 2020, kultura, přečteno: 1417×

Blanenský zámecký park se proměnil ve výstavní prostor. Už po šesté hostí fotografickou Výstavu na stromech. Ta se letos zabývá pracovními podmínkami a upozorňuje na rizika spojená s proměnou práce ve 21. století. Instalaci s názvem Práce (bez) budoucnosti připravila brněnská nezisková organizace NaZemi. Blansko se jejím vyvěšením zařadilo se mezi více než 80 veřejných míst po celé České republice. Plakáty budou k vidění do soboty 10. října.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava upozorňuje na to, jak technologie proměňují svět práce. „Robotizace, automatizace nebo digitalizace přináší nejen zjednodušení, zrychlení a naději, ale také rizika. Záleží na jednotlivcích i společnosti, jak se s novými trendy vyrovná. Popřemýšlet o budoucnosti práce nyní mohou kolemjdoucí i během procházky parkem,” vyzval organizátor výstavy Stanislav Komínek.

Výstava na stromech je volně přístupná v zámeckém parku. FOTO: archiv organizátorů

Výstava na stromech se koná už po šesté, vůbec poprvé se ovšem akce zaměřuje tematicky na situaci v České republice, potažmo v západním světě. Minulé ročníky projektu upozorňovaly na nedůstojné pracovní podmínky v zemích globálního Jihu, například pěstování kakaa v Côte d’Ivoire či výrobu bot v indických továrnách. „Mzdy na hraně životního minima, těžká a namáhavá práce či nemožnost kolektivního vyjednávání o lepších pracovních podmínkách – to vše si většina z nás asociuje s takzvaným rozvojovým světem. Nedůstojnou práci ovšem vykonává celá řada lidí také v České republice. Od technologií se přitom čeká, že nám uleví. Výstava poukazuje na to, že prozatím je to iluze,“ upozorňuje kurátorka výstavy Gaby Khazalová.

Jednotlivé panely přibližují, jak moderní technologie mění charakter některých pracovních pozic. FOTO: archiv organizátorů

„Technologie proměňují nejen komunikaci a trávení volného času, ale také svět práce. O rizicích, která z nich plynou, se ovšem u nás příliš nemluví. Naším cílem je ukázat, jak dopadají na různé skupiny obyvatel,“ vysvětluje Khazalová.

Deset plakátů v blanenském parku představí fenomény jako je automatizace, práce z domova či dovážková služba. „Zvolili jsme inscenované fotografie, neboť rizika, na něž chceme poukázat, jsou do velké míry neviditelná,“ objasňuje autor fotografií Petr Vrabec, držitel Czech Press Photo 2019. Snímky doplňují také konkrétní příběhy lidí, kteří takzvanou práci budoucnosti vykonávají. 

 Výstava na stromech se letos objeví na 80 veřejných místech po celé ČR. FOTO: archiv organizátorů

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení