Na náměstí Republiky už svítí vánoční strom. Advent zahájili on-line

28. listopadu 2020, kultura, přečteno: 2415×

Vánoční strom na náměstí Republiky se v sobotu v podvečer slavnostně rozsvítil. Světýlka připomínající blížící se Vánoce už zdobí také celé centrum města. Tradiční celodenní jarmark se letos kvůli koronavirovým opatřením konat nemohl, nahradilo ho proto rozsvícení přenášené on-line přes facebookové stránky města i kulturního střediska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rozsvícení, které doprovázela i živá hudba v podání Josefa Koláře a Pavla Pálenského, přihlíželo jen několik náhodných kolemjdoucích. Čas, kdy se třináctimetrová jedle bělokorá pocházející od Rudice rozsvítí, totiž nebyl veřejnosti kvůli stále platícímu zákazu shromažďování znám.

Starosta Blanska Jiří Crha, který strom na náměstí symbolicky rozsvítil, tak místním popřál hezký advent alespoň prostřednictvím on-line reportáže. V sobotu také zapálil první svíčku na adventním věnci. Ten letos nahradil v jesličkách dřevného betlému u stromečku Ježíška, který se podle křesťanské tradice narodí až 24. prosince.

„Letošní rok nebyl jednoduchý, chtěl bych ještě jednou poděkovat všem, kteří se zapojili do pomoci seniorům i nemocným a dalším potřebným. Mám radost, že se v Blansku našly desítky firem i stovky jednotlivců ochotných pomáhat, vzájemnou pospolitost a pomoc bližním, typické pro advent, jsme díky tomu letos zažívali během celého roku,” uvedl starosta Jiří Crha.

„Rád bych všem popřál hezký advent, doufám, že světýlka, kterými je centrum města i letos vyzdobeno, přispějí k pohodové atmosféře a příjemné náladě během celého adventu. Přeji vám všem hodně štěstí i zdraví a krásnou adventní dobu,” uvedl starosta.

Podívejte se na reportáž Televize Blansko z rozsvěcení vánočního stromu.

Na každou adventní sobotu připravilo kulturní středisko malé překvapení. „Jsem rád, že i přes všechna pandemická omezení a nutné restrikce můžeme i letos o adventu nabídnout kulturní program s překvapením a přímo na náměstí Republiky také něco z darů naší země. Vše se musí odehrávat za přísných opatření, proto všechny prosíme, aby se k sobě chovali ohleduplně,“ uvedl nový ředitel kulturního střediska Vít Šujan.

Konkrétní podoba adventních sobot se bude odvíjet od aktuálně platných hygienických opatření. Omezený je tak zatím i sortiment, který na náměstí od soboty nabízí dvojice výdejních okének Baru U Stromku. Otevřený bude denně kromě neděle vždy od 15 do 20 hodin. Občerstvení je baleno a kupující by si je měli odnést mimo prostor v okolí stánku, alkohol chybí vzhledem k platným omezením úplně. Přímo na náměstí jsou k dispozici stojany s dezinfekcí, lidé by také měli dodržovat rozestupy.

„Pro snadné dodržení bezpečnostních rozestupů se na zemi vždy ve vzdálenosti dvou metrů rozzářily vánoční hvězdy. Letošní novinkou je také fotostěna umístěná mezi výdejními okénky. Fotografie může každý sdílet nejenom se svými blízkými, ale i na facebookové události Adventní soboty 2020 nebo na Instagramu s označením #AdventBlansko,” vyzývá Eva Juříčková z kulturního střediska.

Během adventních sobot zapálíme vždy jednu svíčku na adventním věnci. Na starostu města naváže příští sobotu 5. prosince svatý Mikuláš, kterému bude patřit andělská sobota. Tu připravuje kulturní středisko spolu s blanenskou farností.

Třetí svíci na věnci u stromečku zapálí kardiochirurg Petr Němec, který letos získal Cenu města Blanska. Čtvrtou adventní sobotu zapálí svíčku a místní pozdraví blanenský farář Jiří Kaňa.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení