Svatý Martin do Blanska přijel i letos. Blanenské pozdravil v on-line přenosu

8. listopadu 2020, kultura, přečteno: 3024×

Bez tradičního průvodu i celodenního programu v centru města se letos musí obejít oslavy patrona města. Hlavní protagonista, svatý Martin, nakonec ale do Blanska dorazil i přes covidová omezení. Na svém bělouši přijel před kostel sv. Martina. Místní spolu s farářem a starostou pozdravil při on-line vysílání po nedělní svatomartinské mši.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Po nedělní mši svaté s poděkováním za úrodu běžně od kostela vyráží svatomartinský průvod. Letos farář Jiří Kaňa sloužil mši v prázdném kostele, přenášená ale byla on-line. Stejně jako poselství, které po mši farář spolu se starostou města Jiřím Crhou sděloval také pomocí on-line přenosu přesně v době, kdy svatý Martin v čele průvodu běžně vyráží do ulic Blanska.

Avizovaným překvapením byl právě příjezd patrona města i místního svatostánku. „Jsem šťasten, že jsem mohl opět po roce zavítat do Blanska,” zvolal hlavní protagonista oslav poté, co sestoupil s koně.

„Mezi nebem a zemí žádné hranice nejsou, jsem rytíř, který se nevzdává,” reagoval na dotazy, jak se do Blanska přes stávající covidová omezení na hranicích dostal.

Tradiční Píseň pro svatého Martina, kterou jej běžně vítá sbor i místní, si pak poslechl alespoň přes záznam na tabletu. „Udělali jste mi velikou radost, každý rok se těším na tuto píseň, protože ji slýchávám jen u vás v Blansku,” prohlásil sv. Martin a následně požehnal dvěma knižním novinkám, které se týkají Blanska – publikaci nabízející fotografie z historie a současnosti Blansko včera a dnes a sborníku k 880 letům od založení kostela sv. Martina.

„Ať minulost je pramenem naděje pro naši budoucnost!,“ pronesl při křtu dvojice publikací. Ty budou k dostání v informační kanceláři Blanka, až pomine zákaz provozu.

Před odjezdem pak pozdravil všechny místní a zejména ty, kteří jsou v boji proti koronaviru v první linii.

Ulice Blanska už od pondělí zdobí vlajky připomínající svátek sv. Martina, na Poduklí je výstava fotografií z předchozích ročníků i bělouš z dílny ZUŠ doplněný sněhovými vločkami vyrobenými dětmi z místních mateřských škol.

U kostela si zájemci mohou až do konce listopadu prohlédnout venkovní výstavu o životě svatého Martina, místní farnost nabízí venkovní hru a putování po městě a jeho parcích spojenou se soutěží nejen pro děti. Knihovna spolu s galerií připravily verše Ivana Magora Jirouse věnované právě svatému Martinovi, ty se v uplynulých dnech objevily hned na několika místech ve městě.

Jinak si ale Blansko svatomartinský týden letos kvůli nouzovému stavu a mimořádným vládním opatřením připomíná zejména v on-line prostoru. Webové stránky věnované Vítání svatého Martina stejně jako facebookový profil nabízí řadu videonahrávek a speciálních záznamů, které mají zrušené tradiční oslavy letos nahradit. 

Až do středy běží také sběr potravin Rozděl se o jídlo organizovaný farností spolu s Oblastní charitou Blansko. V rámci něj mohou dárci přinést trvanlivé potraviny do centra Okna dokořán na Komenského ulici.

„Vítání svatého Martina je jednou z největších kulturních akcí ve městě, navíc je to patron Blanska i zdejšího kostela. Chtěli jsme si tento svátek i letos připomenout i přes to, že vládní omezení velké kulturní a společenské akce neumožňují. Díky tomu, že se zapojila celá řada organizací a institucí, se to podařilo,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

„Letošní oslavy jsou speciální, protože si v těchto dnech připomínáme i 880 let od postavení kostela zde v Blansku, zasvěcenému právě svatému Martinovi. I když se nemůžeme setkat při mši v kostele, při oslavách v ulicích nebo v průvodu, setkání v rámci rodiny možná jsou. A díky on-line přenosům a aktivitám na webu i facebooku můžeme být ve spojení i letos,“ dodal farář Jiří Kaňa.

Na on-line poselství se můžete podívat zde:

Fotogalerii z příjezdu patrona města najdete na facebooku Blanenské Vítání svatého Martina.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení