Výstava představí dvacet let historie partnerství s polskou Legnicí

28. listopadu 2020, kultura, přečteno: 1159×

Již dvacátým rokem probíhají mezi Blanskem a Legnicí pravidelné návštěvy sportovců, umělců i oficiálních delegací. Z původně oficiálních vztahů se v mnoha případech staly vztahy přátelské, ze sportovních soupeřů se stali kamarádi a polští sportovci i oficiální představitelé Legnice se stali pravidelnými účastníky významných blanenských akcí. Podívejte se na videopozvánku na výstavu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Uplynulá dvě desetiletí tohoto partnerství připomene fotografická výstava „Blansko – Legnica: 20 let přátelství“, která bude k vidění ve výstavní síni blanenské knihovny. Expozice na desítkách fotografií dokumentuje historii sportovních, kulturních a společenských vazeb mezi oběma městy. Zaměřuje se především na sportovce, jejichž aktivity jsou v rámci tohoto partnerství nejčastější.

Blansko a polská Legnica se letos připomínají dvacet let partnerství. FOTO archiv města

„Požádali jsme blanenské sportovce, aby se s námi podělili o poklady a historické fotografie ze svých archivů a na výstavu nám je zapůjčili. Součástí výstavy budou i různé trofeje, medaile a memorabilie, které blanenští sportovci získali v rámci vzájemných sportovních klání,“ přiblížila téma výstavy Martina Hejčová z oddělení propagace a cestovního ruchu, které má městské zahraniční styky v kompetenci.

V expozici nechybí fotografie od fotbalistů, cyklistů i plavců, záběry z historie Půlmaratonu Moravským krasem, ale také například z policejních střeleb v Blansku, kterých se polští policisté pravidelně účastní. Nechybí ani dokumentace oficiálních setkání mezi představiteli obou měst.

Vernisáž výstavy byla připravená na tento týden. Expozice ve výstavní síni městské knihovny ale zatím na první návštěvníky čeká. Veřejnost si ji bude moci prohlédnout, jakmile to protiepidemická opatření dovolí a knihovna se znovu otevře.

MH

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení