Muzeum hledá na připravovanou výstavu historické spotřebiče značky ETA

10. ledna 2021, kultura, přečteno: 2332×

Kdo by neznal značku domácích spotřebičů ETA. Znáte také okolnosti a jména spojená s jejich vznikem? A víte, jak jsou propojena s Blanskem? Dozvědět byste se to měli na nové výstavě, kterou Muzeum Blanenska zahájí rok 2021. Už nyní ji ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze a Technickým muzeem v Brně připravuje. A věří, že se zajímavé exponáty podaří získat i od místních.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vrchním designérem společnosti ETA byl v 60. a 70. letech akademický architekt Stanislav Lachman. Právě jeho synovec Ivo, který s rodinou bydlí na Blanensku, muzeum oslovil s nápadem výstavu uspořádat. V roce 2021 by totiž jeho strýc Stanislav Lachman, nazývaný též „pan ETA“, oslavil sté narozeniny.

Muzeum hledá na výstavu historické spotřebiče značky ETA. FOTO archiv Muzea Blanenska

Stanislav Lachman má na svém kontě více než dvanáct set návrhů průmyslových výrobků, z nichž se většina opravdu vyráběla. Navrhoval fény, žehličky, mixéry, vysavače s názvy planet, které ve své době patřily k výbavě většiny domácností v Československu. Vymýšlel jejich podobu i technické řešení.

Designér Stanislav Lachman s modelem jednoho z výrobků. FOTO archiv Muzea Blanenska

První výstava jeho designérských prací se v Národním technickém muzeu v Praze uskutečnila v roce 2001 k jeho osmdesátinám. V roce 2006 se stal držitelem prestižní ceny Czech grand design a vstoupil do síně slávy.

Výstava, kterou připravujeme, vás seznámí nejen s designérskými kousky Stanislava Lachmana. Díky spolupráci jeho rodiny budete mít také unikátní možnost seznámit s jeho zajímavými koníčky a osobními zážitky.

Muzeum hledá na výstavu historické spotřebiče značky ETA. FOTO archiv Muzea Blanenska

Chcete nám s výstavou také pomoci? Rozhlédněte se doma, a pokud objevíte něco z dílny Stanislava Lachmana, ozvěte se ideálně e-mailem na tormyseva@muzeum-blanenska.cz. Rádi si od vás poklady na výstavu půjčíme.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení