Popeleční středa zahájí postní dobu

14. února 2021, kultura, přečteno: 1719×

Období po Novém roce je tradičně spojeno se sezónou plesů a bálů. Všechno toto veselí by mělo vyvrcholit o víkendu zvaném masopustní, neboli karnevalový (z latiny). Po něm totiž začíná v křesťanské tradici čtyřicetidenní postní doba.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Při ní by si měl každý dospělý a zdravý člověk ověřit svou schopnost sebeovládání a pevné vůle a především dobročinnosti. To jsou důležité prvky lidských vztahů. Až do Velikonoc si má stanovit omezení v jídle a nadbytečných požitcích. Hlavním motivem nejsou tentokrát zdravotní nebo estetické důvody, ale solidarita s těmi, kteří jsou na tom v životě hůř. Ušetřené prostředky by měl tedy darovat potřebným, buď sám, nebo prostřednictvím Charity.

Na popeleční středu kněz v kostele uděluje popelec. FOTO Zbyněk Šišpera

Kdo chce jít v rozvoji své osobnosti dál, může se třeba omezit ve využití svého času pro sebe a víc ho věnovat druhým, udělat pro ně něco navíc. Vše začíná symbolicky na Popeleční středu (letos 17. února), která následuje po masopustu. Ten den se má člověk nastartovat přísným postem, kdy si v omezeních sáhne na dno a v dalších dnech už pokračuje podle svého uvážení.

V kostele ten den uděluje kněz takzvaný popelec. Popelem ze spálených loňských velikonočních kočiček dělá zájemcům na čele křížek se slovy „Pamatuj, že jsi prach a v prach se i obrátíš.“ Přijmout jej může kdokoliv, kdo se nebojí takto veřejně přihlásit ke svému postnímu rozhodnutí a vystoupit z omluvné anonymity. Vše je zakončeno na Velký pátek, kdy si má člověk opět sáhnout postem na dno. Kdo takto prožije postní dobu, většinou pocítí o následujících Velikonocích v srdci sváteční pocity obnoveného života, které pak dlouho doznívají.

Jiří Kaňa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení