Buď připraven! Muzeum pracuje na nových výstavách

6. března 2021, kultura, přečteno: 950×

Situace se stále nevyvíjí podle našich představ, takže se ještě chvilku v muzeu nejspíš neuvidíme. Ale nezahálíme. Plánovanou výstavu o slavném designérovi domácích spotřebičů ETA Stanislavu Lachmanovi jsme posunuli na podzim, abychom měli jistotu, že o špičkovou expozici nepřijdete. Výstavu Svět kostiček se podařilo prodloužit, tak pevně doufáme, že budete mít ještě příležitost a do 11. dubna alespoň v omezeném režimu otevřeme.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Už teď pracujeme s blanenskými skauty na přípravě výstavy u příležitosti výročí sto let blanenského skautingu. Na konci května a období letních skautských táborů a výprav do přírody tak budete moc na blanenském zámku nahlédnout do zásadních okamžiků ve vývoji skautského hnutí v našem regionu. Výstava ponese v názvu skautské heslo Buď připraven! Ve výstavní síni zámku představíme historii blanenského skautingu rozdělenou do čtyř časových období.

Muzeum Blanenska zůstává uzavřené. FOTO: archiv muzea

Začneme v roce 1921, kdy počátky skautingu provázela nejistota, ale i nadšení z nových výzev, skauti pořádali první tábory a vytvářela se struktura organizací. Na konci druhé světové války hráli pro skauting důležitou roli také partyzáni. Po prvním časovém úseku se budeme věnovat poválečnému období, kde byla později skautská činnost zakázána a musela probíhat v utajení. V období Pražského jara pak proběhlo svolání a dočasné znovuobnovení aktivit, ale i rychlý opětovný zákaz činnosti související s normalizací. Skauting byl už potřetí a nadlouho potlačen.

Po sametové revoluci nastává obnova, znovu vznikají skautská střediska a skauti budují své hnutí a organizace se dále rozrůstá, a tak tomu je až do současnosti, kdy přímo v Blansku je na 800 skautů. Jak tomu bylo a je v Blansku se dozvíte ze záznamů rozhovorů s pamětníky i z unikátních fotografií a historických dokumentů. Stoletý příběh skautingu v Blansku představí zajímavosti těm, kteří jsou skauty tělem i duší i těm, kteří se jimi třeba teprve stanou. Chcete příběh psát s námi? Máte fotky nebo příběhy, o které byste se s námi chtěli podělit? Ozvěte se nám na e-mail: kuratori@muzeum-blanenska.cz.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení