Městská knihovna loni zakoupila více než dva tisíce nových knih

24. března 2021, kultura, přečteno: 1122×

Provoz knihovny ovlivnila v loňském roce epidemie koronaviru a výrazně omezila poskytování služeb i pořádání akcí. V běžném režimu jsme měli otevřeno pouze 22,5 týdne z celého roku. Dvanáct týdnů byla knihovna plně uzavřena a zbývající týdny podléhala různým omezením.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I přesto všechno nás v loňském roce navštěvovalo 2 459 registrovaných uživatelů, z toho 689 dětí, kteří si od nás půjčili na 78 000 titulů. Aby měli z čeho vybírat, zakoupila knihovna celkem 2 212 knih a 186 CD mluveného slova. Kdykoli to bylo možné, pořádali jsme kulturní a vzdělávací akce. Dohromady se nám jich podařilo uskutečnit 107 a zúčastnilo se jich 4 213 osob.

I během uzavření jsme se snažili vyjít našim čtenářům vstříc a nabídli službu Kniha domů. Dokumenty jsme si se čtenáři vyměňovali na chodbě i v okénku ve dveřích, kulturu a informace poskytovali online.

Krom toho se knihovníci vrhli na pořádek ve fondu nejenom ve volném výběru, ale hlavně ve skladech. Umývali, přelepovali, spravovali knihy starší, odepisovali knihy nepůjčované a zapisovali a balili nové, které vás v knihovně očekávají. Navzdory tomu, že jsme odepsali 9 000 knih, jich knihovna stále vlastní přes 80 000.

Od pondělí 15. února máme otevřeno v režimu výdejního okénka a to v naší běžné otevírací době. To znamená, že půjčit si knihy je možné pouze po jejich předchozí objednávce. Objednávat je možné přes čtenářské konto v on-line katalogu, telefonicky nebo e-mailem na jednotlivých odděleních knihovny, případně prostřednictvím lístečku, na který je krom požadovaných knih nutné napsat jméno čtenáře, číslo čtenářského průkazu a kontakt. Lísteček je možné vhodit do schránky před knihovnou a nebo jej odevzdat přímo knihovníkům.

Stále je možné využívat i službu Knihu domů, která je našimi čtenáři nad 65 let hojně využívána. Stačí si knihy objednat telefonicky nebo e-mailem a po nachystání je čtenářům doručíme až domů.

Nově jsme pro všechny naše čtenáře zřídili dvě zajímavé služby, které ušetří čas a navíc zajistí maximální bezkontaktnost. První z nich je „Knihu do boxu“, kdy si čtenář vybere v katalogu knihy a nechá si je odložit do výdejního boxu, který stojí na Rožmitálově ulici. Knihy si tak může vyzvednout, kdykoliv se mu zachce. A druhou novinkou je umístění Knihožrouta před knihovnu. Knihožrout je návratový samoobslužný box, do kterého je možné vhazovat zapůjčené knihy a časopisy a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Aktuální informace, kontaktní údaje a podrobný popis nabízených služeb je k dohledání na našich webových stránkách nebo na Facebooku knihovny.

Děkujeme všem čtenářům, že nám zachovávají přízeň i v této nelehké době. Těšíme se na vaši návštěvu.

Lukáš Dlapa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení