Muzeum Blanenska: Výstava Šachové příběhy bude! Necháme se překvapit, jestli on-line nebo naživo

25. března 2021, kultura, přečteno: 1476×

Už v minulém roce jsme se ve spolupráci s nadšenými příznivci královské hry a zejména Vlastíkem Chládkem pustili do přípravy výstavy Šachové příběhy. Rok se s rokem sešel, situace se nijak nezlepšila, ale rozhodli jsme se nevěšet hlavu a výstavu letos uskutečnit. V multimediální síni výstavu nachystáme, abychom byli připraveni pro případ, že otevřeme. Pokud ne, o výstavu nepřijdete.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Čekají vás celkem tři šachové příběhy. V prvním z nich se dozvíte něco z historie šachu, zajímavé milníky a specifika hry. Něco málo se nám podařilo díky šachovému archiváři Janu Kalendovskému dohledat i o šachu na Blanensku. Věděli byste, který z blanenských starostů byl velkým fandou šachu nebo znáte blanenskou šachistku, která vyhrávala nejen krajské přebory? Dozvíte se to v druhém šachovém příběhu. Třetím příběhem jsou informace k unikátní sbírce mincí se šachovými motivy, které byly vydávány při významných událostech.

Na webových stránkách si budete moci po celou dobu trvání výstavy počíst ve výstavních panelech výběr ze všech příběhů. Zpracujeme pro vás komentovanou prohlídku výstavy s majitelem sbírky šachových mincí, panem Chládkem. Díky spolupráci se Šachovým svazem České republiky budete moci nahlédnout pod pokličku šachových turnajů. Budeme vás informovat o zajímavostech ze šachového světa, seznámíme vás s velmistry a prozradíme, kdo to vlastně velmistr je. Věděli jste, že i v Blansku jeden šachový velmistr žije? Víte, že Česká republika má v mládežnické kategorii nejlepšího hráče světa?

Už se těšíme, až vám to všechno budeme moct prozradit a vstoupíme spolu do království královské hry. Nezapomeňte si zaškrtnou odběr našeho YouTube kanálu, ať vám nic neuteče. Webové stránky www.muzeum-blanenska.cz průběžně aktualizujeme, najdete tam informace o případném otevření muzea a konaných akcích stejně jako na našem Facebooku.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení