V knihovně se opět sbírají staré mobilní telefony

16. dubna 2021, kultura, přečteno: 1204×

Naše knihovna se stejně jako mnoho dalších zapojila do celostátní kampaně Čas pro přírodu, která se koná u příležitosti Dne Země. Kromě mobilů můžete přinést třeba i staré nabíječky, tablety a jiná drobná elektrozařízení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V době, kdy většinu času trávíme doma a provedli jsme už nespočet úklidů, se toho našlo určitě dost. Tímto  nabízíme možnost, jak se nepotřebného zařízení ekologicky zbavit a ještě přispět na dobrou věc.

V knihovně se opět sbírají staré mobilní telefony. FOTO: pixabay.com

Cílem akce je získat pět tisíc mobilů v rámci celé republiky a přispět tak částkou 50 tisíc korun na aktivity Jedličkova ústavu. Za každý mobil je totiž 10 korun věnováno právě na tento účel. Sběr probíhá od 1. března do 22. dubna 2021.

Máme přístup do Národní digitální knihovny

Nově svým čtenářům nabízíme vzdálený přístup do Národní digitální knihovny. Na webu www.ndk.cz jsou k dispozici tři druhy digitalizovaných knih a časopisů. V první řadě díla, které jsou z hlediska autorského práva volná (zpravidla už uplynulo 70 let od smrti autora). Ta si zájemci mohou prohlížet i bez registrace.

O něco zajímavější jsou díla nedostupná na trhu (rok vydání nejvýše 2007), autorský zákon je ještě chrání, ale už se nedají zakoupit. K těm potřebuje čtenář zprostředkovatele, tedy nás. Požádá o přihlašovací údaje a může volně číst, studovat a bádat.

Doba koronavirová nám ovšem přinesla ještě třetí variantu. Díky dohodě mezi Národní knihovnou, Svazem knihkupců a nakladatelů a veřejnými správci autorských práv je zejména studentům, pedagogům a vědeckým pracovníkům umožněn přístup ke všem digitalizovaným dílům v Národní digitální knihovně, tedy i k těm dostupným na trhu, a to kvůli omezenému provozu knihoven. Podrobnosti a návod, jak získat přístupové údaje, můžete najít na našich webových stránkách.

Lukáš Dlapa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení