Za zavřenou bránou muzea vzniká nová stálá expozice

3. dubna 2021, kultura, přečteno: 1323×

Téma objevování v Moravském krasu je jedno ze zásadních, kterým se Muzeum Blanenska ve své činnosti zabývá. Aktuálně je mu věnována sklepní instalace s názvem Objevitelé Moravského krasu. Expozice ve dvou sklepních místnostech blanenského zámku připomíná amatérské objevitele, kteří v období od 18. století do třicátých let století 20. razili cestu do tajuplného podzemního světa a zasloužili se o jeho poznání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Za zavřenou bránou muzea se právě rozbíhají přípravné práce na nové stálé expozici. Ta ponese název podle knihy Jinřicha Wankla, významného krasového badatele, Obrazy z Moravského Švýcarska. Expozice věnovaná Moravskému krasu se přesune do prostornějších místností v prvním patře zámku, na hlavní prohlídkovou trasu a přímo do prostor, které pravděpodobně Wankel osobně využíval.

Vizualizace jedné z místností nové expozice. FOTO: Muzeum Blanenska

V místnostech, kde má být nová expozice vybudována, je momentálně historizující expozice s názvem Bydlení na blanenském zámku a navazuje na nově vybudovanou a otevřenou expozici blanenské umělecké litiny. Vytvořením nové expozice dojde k jejich propojení prostřednictvím osobnosti Hugo Františka Salma a lékaře Jindřicha Wankla, který pro jeho železárny pracoval. V podzámčí si založil své vlastní muzeum, kde shromažďoval výsledky svého bádání a položil tak základy blanenského muzejnictví.

Badatel Jan Knies. FOTO: archiv Muzea Blanenska

Historie výzkumu v Moravském krasu zahrnuje nejen speleologii, ale také zoologii, speleopaleontologii a samostatnou kapitolou jsou osobnosti objevitelů 19. století. Nová expozice ponese odkaz Martina Kříže, Karla Mašky a Jana Kniese, kteří bádání v krasu zasvětili léta výzkumů a práce a vytvořili rozsáhlé sbírky přírodnin. Kromě představení odkazu významných osobností najdou návštěvníci v budoucí expozici také průřez nejstaršími dějinami regionu od prvohor až po čtvrtohory.

Krasové muzeum Jana Kniese ve Sloupu. FOTO: archiv Muzea Blanenska

Do expozice se přesune unikátní kopie kostry jeskynního lva. V expozici nebude chybět ani propojení s Karlem Josefem Salmem, který se stejně jako později jeho syn věnoval výzkumům v krasu, a dodnes jsou jejich sbírky k vidění na zámku v Rájci nad Svitavou. Pokud se vše podaří, expozice by měla být otevřena počátkem roku 2022 na výročí uplynutí 150 let od významného objevu v Býčí skále.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení