Vyrobí největší šachové figury v Blansku. Poté část vydraží na pomoc potřebným

30. května 2021, kultura, přečteno: 1801×

Nevšední workshop pod širým nebem připravuje umělecké centrum Art-tep. V ateliéru, který bude od čtvrtka 3. června hostit blanenský zámecký park, se zájemci budou moci zapojit do výroby největších šachových figur ve městě. Workshop je určen pro dospělé, kteří se chtějí naučit pracovat se dřevem a motorovou pilou. Tvoření v zámeckém parku si ale o víkendu užijí také rodiče s dětmi, ty čeká tvorba maxi figurek ze sádry a polystyrenu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ateliéry, do kterých se zájemci mohou přihlásit zdarma, jsou součástí netradičního doprovodného programu k výstavě Šachové příběhy. Tu mohou zájemci navštívit v expozici Muzea Blanenska.

 „V sochařské dílně pro dospělé budeme ve čtvrtek a v pátek tvořit šachové figury různých velikostí ze dřeva s kovářskými detaily. Přihlášení si při tvorbě zhruba metr až metr a půl velkých soch osvojí základy práce se dřevem pod vedením výtvarníka Libora Bartoše a zkusí proniknout také do tajů kovářského řemesla pod vedením Antonína Juračky,“ popisuje Petra Žerníčková z uměleckého centra Art-tep.

Do zámeckého parku se tak symbolicky vrátí dřevo, které zde vyrostlo. Část materiálu na tvorbu totiž věnovalo město. „Loni jsme museli v parku nechat kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu skácet několik stromů. Dřevo z nich se objeví v ulicích města v podobě stolků s posezením, takzvaných hnízd, která právě nyní vznikají jako součást vítězného projektu loňského ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Zbylé části kmenů jsme věnovali spolku Art-tep právě na sochařské dílny s charitativním přesahem,“ potvrdil starosta Blanska Jiří Crha.

Dřevěné figury, které v netradičním ateliéru vzniknou, budou v neděli k vidění na nádvoří blanenského zámku. Tam budou také vydraženy. A výnos z prodeje připadne Oblastní charitě Blansko.

„Charita výtěžek využije na nákup automobilu pro chráněné bydlení Betany. Díky novému automobilu budou moci všichni klienti bez rozdílu postižení udržet kontakt s vnějším světem a vyrážet například k lékaři, na výlet nebo za kulturou,“ vysvětluje Petra Žerníčková.

V dílnách pod širým nebem je také 32 míst pro děti. Ty vytvoří v sobotu a v neděli stejný počet půlmetrových šachových figurek, které budou vystaveny v multimediálním sále blanenského zámku. V neděli pak zájemci uvidí tyto figury při hře na obrovské šachovnici pod vedením šachového mistra.

„Doufáme, že o workshopy ale i následnou dražbu bude zájem. Že se zájemci dozvědí vše o výrobě dřevěných soch ale i královské hře v šach. A že se podaří vybrat dost peněz na automobil pro klienty Betany,“ dodává Petra Žerníčková. Podrobnější informace a podmínky účasti najdou zájemci na webových stránkách Art-tepu.

Výstava nabízí nejrůznější předměty se šachovou tématikou i speciální šachovnici pro hru s maxi figurami. FOTO: Muzeum Blanenska

Výstava Šachové příběhy bude na blanenském zámku k vidění do 13. června. Muzeum ji hostí už od dubna, vystavené předměty si ale zájemci až do rozvolnění mimořádných opatření mohli prohlížet většinu času pouze on-line.

„I po skončení výstavy ale budou k dispozici zvukové reportáže, takzvané podcasty na Spotify. Mezi podcasty jsou také rozhovory se zajímavými šachovými osobnostmi, například nejlepším českým šachistou Davidem Navarou, blanenským velmistrem šachu Radkem Kalodem nebo s místním šachovým mecenášem Vlastimilem Chládkem. Odkazy najdou zájemci na webu Muzea Blanenska," doplnila ředitelka muzea Pavlína Komínková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení