Vernisáž v galerii zahájí dvě nové výstavy

29. září 2021, kultura, přečteno: 1020×

V sobotu 2. října od 17:00 hodin se můžete těšit na vernisáž dvou nových výstav v Galerii města Blanska, které budou pracovat s videoinstalací, foto a video záznamem akce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava Tomáše Kajánka s názvem Executio otevírá palčivá sociální témata. Skrze příběhy lidí, kteří se v důsledku spirály exekucí ocitli v životní situaci připomínající hororový film, nahlížíme do jejich emočního světa. Výstava pojednává o sociální nerovnosti i extrémismu a formálně se pohybuje na hraně dokumentu a fikce. Musíme ale upozornit, že videozáběry obsahují násilí a proto nedoporučujeme výstavu pro děti do 14 let včetně.

Druhá výstava MIKSI EI?, která se nachází v menším prostoru Pracovny, tematizuje výměnu tradičních rolí mezi člověkem a zvířetem. Zuzana Janečková ve své instalaci navazuje na rezidenci ve finské Mustarindě, v průběhu které se mezi ní a finským špicem Miksim vytvořilo vztahové pouto. Výraz „Miksi ei?” ve finštině znamená „Proč ne?” a symbolicky tak naznačuje leitmotiv výstavy, překonávání zavedených scénářů. Neméně důležitým prvkem výstavy je její participativnost a konceptualizování civilního prožitku.

Doprovodným programem k této výstavě bude Výlet s Farockem, nedělní procházka 3. října od 13:00 hodin pro pejskaře a pejsky spolu s umělkyní a vodícím dlouhosrstým jezevčíkem Farockem. Další doprovodnou aktivitou je vydání pracovního listu v edici Galerie NA DOMA, který Vás inspiruje k vizuálnímu zaznamenávání Vašeho pohybu krajinou města Blanska. Přijďte si je k nám vyzvednout!

Od středy 13. října otevíráme nový Kurz malby s Veronikou Šavarovou, absolventkou malířského ateliéru na brněnské Fakultě výtvarných umění u Petra Kvíčaly, aktuálně studující tamtéž u Patricie Fexové, která v 11 lekcích nabídne základy malby, malířských technik a kompozice i vhledy do uměleckých stylů. Je možné si objednat půlroční kurz nebo jednotlivé lekce. Lekce budou probíhat ve středy od 17:30 do 19:30 hodin v galerii v říjnových termínech 13. října a 27. října.

Andrea Kaňkovská

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení