Hudba na zámku zazní letos v novém pojetí. Cyklus koncertů zahájí 14. října Roman Hoza

12. října 2021, kultura, přečteno: 1416×

Namísto běžného koncertu vážné hudby společenské setkání u příležitosti hudebního vystoupení s krátkým průvodním slovem na dané hudební téma a občerstvením. Tak vypadá nová koncepce cyklu koncertů klasické hudby, které bude letos už po 26. hostit hudební salónek blanenského zámku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na jeho přípravě nově s Muzeem Blanenska spolupracuje Kulturní středisko města Blanska i profesionální hudebníci. „Chtěl jsem trochu pozměnit pojetí tohoto cyklu, pozvat zajímavé hosty a špičkové hudebníky a využít k tomu spolupráci s profesionálem, který se orientuje v hudebním světě. Proto jsem oslovil blanenskou houslistku Evu Kalovou, která kromě toho, že učí v SZUŠ Blansko, hraje také v Národním divadle Brno a účinkuje ve špičkových ensemblech vážné hudby jako je Czech Ensemble Baroque, Musica Florea nebo Collegium 1704,“ vysvětluje dramaturg kulturního střediska Jan Mach.

Tým organizátorů Hudby na zámku: zleva Pavlína Komínková, Jan Mach a Eva Kalová. FOTO Michal Záboj

Cyklus koncertů, který letos odstartuje 14. října vystoupením barytonisty Romana Hozy za klavírního doprovodu Kristýny Znamenáčkové, nabídne také řadu novinek. Zhruba hodinový koncert s přestávkou bude vždy tematicky zaměřený a hudebníci se kromě nástrojů chopí i mluveného slova.

„Každý koncert bude mít své téma. Ten první s podtitulem „Má krásná Dulcineo!“ přináší písňový recitál francouzských skladatelů přelomu 19. a 20. století. Program bude uveden vyznáním lásky Dona Qiuchotta k dívce Dulcinee v pojetí Maurice Ravela a doplněn skladbami jeho více či méně známých současníků. Vystupující hudebníci nás svými vlastními slovy provedou tématem koncertu, seznámí posluchače se skladbami, návštěvníci navíc budou mít k dispozici tištěný program s představením skladatelů a s texty písní v českém překladu, aby mohli v průběhu koncertu sledovat, o čem se zrovna zpívá,“ popisuje Eva Kalová.

Organizátoři plánují, že se koncerty promění ve společenskou událost. „Hudební salónek blanenského zámku je sice kapacitně omezený, má ale výbornou akustiku pro komorní koncerty. Díky dalším přilehlým prostorům zámku nabízí také vhodné zázemí pro hudebníky i návštěvníky. Chceme, aby posluchači měli před koncertem i o přestávce možnost se občerstvit, ale hlavně prostor, kde by mohli sdílet své zážitky a dojmy,“ vysvětluje Jan Mach.

Hudební zážitek by měla zajistit kvalitní vystoupení. Například zpěvák Roman Hoza si do Blanska odskočí ze svého stálého angažmá v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu. Pacora Trio pod vedením fenomenálního slovenského houslisty Stano Palúcha, které v Blansku vystoupí na svatomartinském koncertu 11. listopadu, zase patří mezi špičky a jednu z největších stálic české a slovenské scény world music a jazzu. Hudebním bonbónkem bude také adventní vystoupení virtuozní hráčky na zobcovou flétnu Michaely Koudelkové, rodačky z Boskovic, která se na světové soutěži v Santa Monice v USA dostala mezi šest nejlepších hráčů. Předvede celý arzenál zobcových fléten a pochlubí se i uměním hry na flétnu příčnou. Na cembalo ji doprovodí Marek Čermák. V plánu už je také první jarní koncert brněnského smyčcového kvartetu Indigo Quartet.

„Chceme představit hudbu různých stylů a období, přivést do Blanska odlišné typy muzikantů i zajímavé kombinace hudebních nástrojů. Věříme, že Hudba na zámku nabídne kvalitní hudební zážitky, odreagování se a regeneraci v kulturním a příjemném prostředí. Bonusem bude možnost dozvědět se něco zajímavého, setkat se s živými hudebníky a zažít prostřednictvím hudby živé emoce,“ dodává Eva Kalová.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení