Výstava na stromech zaplnila zámecký park a další stovku míst po celé zemi

6. října 2021, kultura, přečteno: 1254×

Víte kolik vody je třeba na výrobu jednoho bavlněného trička? A za jakých podmínek se pěstuje bavlna? Zjistit to můžete v blanenském zámeckém parku a na stovce dalších míst po celé republice díky výstavě pod širým nebem nazvané Život v bavlně. Ta přibližuje podmínky panující na bavlníkových polích v Indii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pěstování bavlny je náročné na spotřebu vody. Na výrobu jednoho trička je zapotřebí 2700 litrů vody, což je množství tekutin, které vystačí pro jednoho člověka zhruba na 900 dnů. Přitom většina indických pěstitelů nemá prostředky na vybudování zavlažovacích systémů a spoléhá proto na období dešťů. 

Výstava Život v bavlně v zámeckém parku v Blansku FOTO: Stanislav Komínek

„Prostřednictvím fotografií je možné nahlédnout do života pěstitelů bavlny. Výstava umožňuje zamyslet se nad možnostmi udržitelnější produkce: bez plýtvání vodou, bez genetické modifikace bavlníků, s minimem pesticidů, bez dětské práce, s lepšími výkupními cenami a šetrnějším přístupem k životnímu prostředí,“ vysvětluje blanenský organizátor výstavy a celorepublikový koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Právě na komplikace při pěstování bavlny má výstava upozornit. Pokud nebudou mít pěstitelé udržitelné podmínky, nedodají bavlnu textilnímu průmyslu, potíže se budou řetězit i v dodavatelském průmyslu.

Výstava Život v bavlně bude k vidění do soboty. FOTO: Stanislav Komínek

„Náš region trpí nedostatkem vody, a proto jsou pěstitelé velmi závislí na srážkách. V současné době pracujeme s našimi členy na sběru dešťové vody a poskytujeme jim školení  na téma efektivní využití vody,“ vysvětluje Shailesh Patel, zakladatel a ředitel indického fairtradového družstva Rapar and Dhrangadhra Farmers’ Producer Company, které má téměř 800 drobných pěstitelů. 
 

Výstava Život v bavlně v zámeckém parku v Blansku FOTO: Stanislav Komínek

Problémy pěstitelů bavlny mohou pomoci řešit i spotřebitelé u nás, například tím, že se coby zákazníci budou při nákupu více zajímat o původ oblečení a o podmínky jeho vzniku. Pomoci jim při tom může například označení certifikace, jako je například Fairtrade.

„Známka FAIRTRADE zákazníkům říká, že při výrobě daného produktu byla dodržena základní ekonomická, sociální i ekologická kritéria, že pěstitelé dostali za svou úrodu spravedlivou cenu a navíc fairtradový příplatek, že nebyla zneužita dětská nebo otrocká práce a šetrně se nakládalo s přírodními zdroji,“ vysvětluje Hana Malíková, ředitelka organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která sérii na stromech výstav pořádá v desítkách parků po celé České republice již sedmým rokem.

Akce probíhá při příležitosti Světového dne důstojné práce, který připadá na 7. října. Minulé ročníky se věnovaly pěstování kávy, kakaa, banánů, nebo pracovním podmínkám budoucnosti. Výstava o bavlníkových polích je v Blansku k vidění je už od soboty 2. října 2021 po celý týden i v Blansku.

Přehled parků a náměstí, kde se výstava koná, najdete na www.vystavanastromech.cz


 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení