Městská galerie chystá poslední dvě letošní výstavy

28. listopadu 2021, kultura, přečteno: 1026×

Vernisáž posledních dvou výstav letošního roku má před sebou Galerie města Blanska. Otevření expozice Bronislavy Orlické & Dominika Styka Temnota slévá věci a expozice Šárky Pelikánové Aklimatizace „ty zajdi pro dřevo, já dojdu pro vodu“ proběhne v sobotu 4. prosince od 17:00 hodin za účasti autorek, autora a kurátorek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dominik Styk a Bronislava Orlická připravují pro Galerii města Blanska společný výstavní projekt volně rozehrávající několik témat spojených se sněním, imaginací a nečekanými vizuálními podněty, které nám předkládá naše vlastní fantazie. Mezi hlavní inspirační zdroje, jež výstavou volně procházejí, patří jak osobní snové zážitky, tak vědecky popsané jevy (apofenie, paternicita nebo pareidolie), které popisují tendenci vidět významy, objekty či bytosti na nečekaných místech nebo ve zdánlivě chaotických strukturách.

Dojem tvárnosti a otevřenosti zdánlivě stabilních fyzických a mentálních kategorií se přitom promítá i do práce se samotným materiálem. Ať už se jedná o textil, s nímž Dominik i Bronislava pracují a který hraje klíčovou roli i v připravované výstavě, nebo o jakoukoli jinou hmotu či umělecké médium, od kresby či malby až po inkoust na lidské kůži či objekty z želatiny – vše se stává tvárnou snovou hmotou, již lze natahovat, ohýbat, pokoušet její pružnost nebo ji naopak stlačovat a vytvářet z ní zcela nové struktury. Důležitým prvkem bude i světlo a nasvícení textilních struktur, takže se můžete těšit na atmosférickou a smyslovou instalaci.

Výstava Šárky Pelikánové Aklimatizace „ty zajdi pro dřevo, já dojdu pro vodu“ pojednává o procesu zvykání si ale i radosti spojené se změnou bydliště. Autorka se přestěhovala z města na venkov, do domu, který stavěla s pomocí svých blízkých. To, co ji po dlouhé týdny přišlo jaksi samozřejmé a ani to nevnímala, se najednou hlásí o slovo, nastává aklimatizace. Teplo už není abstraktní pojem, ale nutnost sekání dřeva, slovník se rozšířil o znalosti celé řady nářadí a úkonů, stav vody se sleduje pohledem do studny. Není to jen nový začátek, ale zároveň i návrat domů, do kraje, v němž vyrůstala. Drobná zátiší, kresby a předměty tak dokumentují každodenní údiv, únavu, ale i radost a intenzitu z prožívaného prostředí. Navíc z pohledu diváka se dostavuje obecná a v ničem neskrývaná radost z toho, že ne každý umělec musí po ukončení svých studií splynout s útroby velkoměsta, že lze stále vykročit i zcela opačným směrem.

Kromě výstav vás rádi uvidíme na doprovodných programech. V sobotu 11. prosince proběhnou workshopy Člověk a dřevo 1 pro předškoláky od 10:00 hodin a Člověk a dřevo 2 pro děti na prvním stupni od 13:00 hodin. V rámci programu si děti uvědomí provázanost lidstva a dřeva – lesa, stromů, dřeva, výrobků z něj. Zkusí si postavit zmenšeninu roubené chalupy a nakonec si vyrobí dřevěný amulet.

Ve středu 15. prosince vás zveme na Knitting Art Performance. Jde o komentovanou prohlídku výstavy Temnota slévá věci s Bronislavou Orlickou spojenou s projekcí videa open-source pletení a praktickou ukázkou. Broňa Orlická je součástí pletácké skupiny A(r)mor, která se zabývá pletením na domácích strojích z 90. tých let za použití mikrokontroléru Arduino a programu AYAB. Jde o open-source technologii, což znamená, že je všem svobodně dostupná.

Rádi vás také přivítáme na úspěšném Kurzu malby s Veronikou Šavarovou, který probíhá ve středy 1., 8. a 15. prosince vždy od 17:30 do 19:30 hodin, a na jednotlivých lekcích představuje možnosti akvarelu a jeho specifika. Na jednotlivé programy si rezervujte místo emailem na: rezervacegalerie@blansko.cz.

Andrea Kaňkovská, Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení