Pojďte s námi oslavit svátek patrona města. Čtyřdenní Vítání svatého Martina začíná ve čtvrtek

8. listopadu 2021, kultura, přečteno: 2951×

Blanenské Vítání svatého Martina se letos opět vrátí do ulic města. Oslavy, jejichž hlavní část zajišťuje Kulturní středisko města Blanska, zahájí ve čtvrtek 11. listopadu slavnostní otevření svatomartinského vína na nádvoří zámku. Hlavní část programu, při jehož přípravě se spojila celá řada organizátorů nejen z řad městských institucí, je jako každoročně naplánovaná na sobotu 13. a neděli 14. listopadu. Letošní novinka snad potěší všechny návštěvníky – jako dárek od města bude vstup na nedělní jarmark v zámeckém parku mimořádně zdarma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Zatímco loni proběhly oslavy patrona města jen on-line, letos bude možné čtyřdenní program navštívit osobně. Organizátoři do poslední chvíle čekali, zda přípravy nezastaví omezení navázaná na aktuální epidemiologickou situaci. Nyní přípravy vrcholí, akce se uskuteční, bude ale nutné dodržovat aktuálně platná opatření proti šíření onemocnění COVID-19.

„Hlavní část oslav ve čtvrtek 11. listopadu symbolicky v 11:11 hodin zahájí na nádvoří zámku požehnání vín za doprovodu cimbálové muziky Drahan. Večer pak naváže unikátní hudební vystoupení kapely Pacora trio v rámci cyklu Hudba na zámku,“ uvedl Vít Šujan, ředitel KSMB, které je jedním z hlavních organizátorů akce.

Přípravy oslav patrona sv. Martina města vrcholí. Město už zdobí i tradiční vlajky.

„S letošní akcí Vítání svatého Martina navazujeme na pojetí předchozích ročníků, současně jsme ale připravili celou řadu novinek. Věříme, že návštěvníky osloví,“ doufá Jan Mach z Kulturního střediska města Blanska v návaznosti na hlavní sobotní i nedělní program v zámeckém parku.

Program zejména pro nejmenší je opět připravený už na páteční podvečer. Tradiční pochod světýlek sice letos nahradí individuální procházka účastníků s lucerničkami ke kostelu sv. Martina, na farním dvoře už ale proběhne klasické setkání dětí s patronem města i jeho běloušem. Na programu je také páteční koncert, na setkání v Dělnickém domě vystoupí legenda folkové muziky skupina Nezmaři.

Milovníky vín čeká sobotní degustace v zámeckém parku spojená s kulturním programem. O hudební doprovod degustace se na hlavním pódiu postará ZUŠ Blansko, Pozdní sběr i Cimbálová muzika Pajtáš.

Jedna z letošních novinek – Peřina – pak čeká v Galerii města Blanska. „Jde o speciální odpočinkový a herní koutek určený pro děti s doprovodem dospělého. Budou se u nás moci ohřát, zapojit do některé z výtvarných aktivit, nebo si přijít užít dětské knižní promítání či loutkové divadlo,“ láká vedoucí galerie Jolana Chalupová.

FOTOGALERIE
Pojďte s námi oslavit svátek patrona města. Čtyřdenní Vítání svatého Martina začíná ve čtvrtek.

V zámeckém parku návštěvníky v neděli čeká kulturní program. Vstup mají všichni zdarma. FOTO: archiv města

Celkem fotografií:  6

Nedělní program oslav jako každoročně zahájí mše svatá s poděkováním za dary země v kostele sv. Martina. Těšit se můžete také na fanfáry v podání Pardubických pozounérů u blanenské radnice.

Po mši či slavnostním vytrubování se všichni zájemci mohou v klidu přesunout do zámeckého parku, kde v 10:00 hodin začíná jarmark a další kulturní program.

Svatomartinský průvod městem se bohužel letos neuskuteční. Namísto tradičního průvodu z kostela svatého Martina je ale připravena jízda svatého Martina a jeho věrných od zadní brány zámku kolem rybníčku do zámeckého parku. Sraz kostýmovaných účastníků průvodu je v 11:15 hodin na nádvoří blanenského zámku.

„S ohledem na aktuální dopravní situaci ve městě s jedinou objízdnou trasou v centru, nutnost zajistit bezpečnost pěších i motorizovaných účastníků silničního provozu, ale také kvůli povinnosti zajistit dodržování všech protiepidemických opatření, jsme po konzultaci s dotčenými orgány letos kostýmovaný průvod městem nahradili jízdou svatého Martina přímo v zámeckém parku. Návštěvníci budou mít dostatek času se na akci přesunout a vyřídit si u vstupu potřebné formality kvůli prokázání bezinfekčnosti,“ popsal ředitel KSMB Vít Šujan.

Zájemci o setkání se svatým Martinem si letos akci mohou užít zdarma. Na nedělní historický jarmark i celý program v zámeckém parku se totiž letos nevybírá vstupné.

„V návaznosti na loňská omezení se vedení města spolu s hlavním organizátorem, Kulturním střediskem města Blanska, dohodlo, že nedělní program blanenského Vítání svatého Martina letos zcela mimořádně nabídneme všem zdarma. Vnímáme to jako jistou formu poděkování za to, jak jsme v Blansku společně zvládli covidová omezení i zajištění pomoci potřebným. Věřím, že zrovna oslavy patrona našeho města jsou vhodnou akcí, která by mohla pomoci vrátit do běžných kolejí kulturní a společenský život ve městě,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Na programu je přitom řada lákadel pro děti i dospělé. Kromě historického jarmarku nebude chybět šou v podání skupiny historického šermu Štvanci spolu se skupinou Gemina. Diváci uvidí souboje na koních, atraktivní kostýmy, šikování vojska, prohlédnout si ale budou moci třeba také stan římského důstojníka s ukázkou předmětů denní potřeby.

„Na pódiu se vystřídá skupina Koňaboj, big band The People, slovenská Bystrík Banda nebo Ritmo Factory. V klidové zóně u zámeckého rybníčku budou pro děti připravené dobové hry, po jejichž absolvování čeká děti odměna, návštěvníci zde uvidí také sokolnickou šou, před vstupem do zámku pak děti najdou také malou zvířecí farmu,“ láká Jan Mach..

„Nedělní program pak zakončí bubenická show Jakub Škrhy, který pravidelně jezdí na festivaly v Rio de Janeiru a čerpá přímo od kořenů. Jeho vystoupení by si návštěvníci určitě neměli nechat ujít,“ dodává Jan Mach.

Letáček s kompletním programem oslav si můžete zdarma vyzvednout v informační kanceláři Blanka. Všechny akce proběhnou v podobě, jakou umožní aktuálně platná opatření vlády.

Podrobnosti o nich najdete na webových stránkách martin.blansko.cz nebo na facebooku Blanenské Vítání sv. Martina.

Jaká opatření platí pro vstup na oslavy?

Oslav v zámeckém parku se letos budou moci zúčastnit všichni, kteří prokážou svou bezinfekčnost. Pokud nejste očkovaní, nebo nemáte potvrzení o prodělání nemoci, můžete použít platný certifikát o testování (t. č. platnost PCR 72 hodin, antigen 24 hodin). Výjimku mají děti do 12 let, ty bezinfekčnost prokazovat nemusí.

Pro komfort všech účastníků akce bude také připravena možnost podstoupit antigenní test od Českého červeného kříže Blansko přímo na místě. V sobotu a neděli bude ČČK testovat v prostorách ZUŠ Zámek 3. 

Před sobotní akcí Na víno s Martinem budou zdravotníci provádět testy od 12:30 do 16:00 hodin, v neděli se mohou zájemci nechat prověřit od 9:30 do 13:30 hodin. Na testy v pátek, v sobotu i v neděli je nutné se předem registrovat přes web blanenského ČČK, kde jsou od pondělního podvečera termíny přímo na jednotlivé akce k Vítání svatého Martina. I návštěvníci bez rezervace budou mít možnost podstoupit antigenní test, ale až po otestování přednostně přihlášených.

Otestovat se můžete i před pátečním koncertem Nezmarů v označené místnosti budovy kina od 18:30 hodin. Neočkované osoby starší 18 let si od 1. listopadu 2021  test na onemocnění Covid-19 hradí jakožto samoplátci.

Návštěvníci sobotní akce Na víno s Martinem si u vstupu do oploceného areálu v centrální části zámeckého parku zakoupí degustační set za 50 Kč. Dospělí účastníci akce, kteří prokážou svou bezinfekčnost, obdrží žlutý náramek, děti do 18 let pak červený náramek. Očkovaní nebo ti, kteří doloží svou bezinfekčnost i k následujícímu dni, mají možnost vyžádat si už v sobotu i náramek modrý.  

V neděli 14. listopadu bude možné očkované a otestované účastníky vybavit modrým náramkem u budovy bývalé hasičky i u bočního vstupu do parku z Dvorské ulice už od 9:30 hodin. U obou bran se bude označovat modrým náramkem bezinfekčnost doposud nekontrolovaných návštěvníků. Další vstupy do parku budou uzavřeny.

„Těšíme se na vás a věříme, že největší městské slavnosti společně zvládneme prožít ke spokojenosti všech a za stálého zdraví,“ dodává Vít Šujan.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení