Výstava nabízí cestu do hlubin robotovy duše

18. prosince 2021, kultura, přečteno: 871×

Díky spolupráci s Památníkem Karla Čapka můžete od 9. listopadu v Multimediálním sále muzea navštívit výstavu s názvem Cesta do hlubin robotovy duše. Výstava, kterou sestavil ředitel památníku Zdeněk Vacek, probíhá od minulého roku současně i ve Staré Huti u Dobříše, kde Památník Karla Čapka sídlí. V roce 1920 se totiž zrodilo velkolepé dílo z pera Karla Čapka R.U.R. (Rossum’s Universal Robots).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Roboti zavítali do Blanska, protože jedním z prvních vynálezců, kteří robota vytvořili, byl Erich Roučka. Ten si s Karlem Čapkem dopisoval a na základě jeho souhlasu pak svůj vynález – automatický regulátor parních kotlů – nazval jako E. R. Robot. V lednu se pak můžete těšit na návštěvu autora výstavy a ředitele Památníku Karla Čapka v muzeu a komentovanou prohlídku. Výstava vás provede historií vzniku slova robot, vzniku dramatu a jeho cestám po celém světě. Nechybí ani zákony robotiky a další zajímavé informace ze života slavného spisovatele. Koncem roku se k nám chystá také výstavní modul EXPO, takže konec roku bude v muzeu patřit technologiím.

Nezapomeňte ani na zámecký adventní program, který bude za příznivé epidemiologické situace v muzeu probíhat. První adventní sobotu 27. listopadu se můžete ve 14:00 hodin těšit na divadelní představení pro děti Čekání na anděla v podání divadla V batohu. V příběhu se seznámíte s poutníkem Františkem, který hledá štěstí. Přijďte a uvidíte, co najde.

Než se stavíte ve městě na adventní program, každou adventní sobotu se můžete od 14:00 hodin u nás ohřát a shlédnout některá z připravovaných divadelních představení. Po celý adventní čas můžete přijít na nádvoří zámku, kde bude stát vánoční strom. Nebude to ledajaký strom, ale Vánoční strom přání. Na pokladně pro vás budeme mít dřevěné ozdoby, kde napíšete, co byste si přáli pro někoho, koho máte rádi, pro svoje město, pro svou zemi nebo pro planetu a stromek přizdobíte a pak budeme jen čekat, jestli se přání splní.

Pavlína Komínková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení