Nová publikace Jiřího Poláška zrcadlí více než půlstoletí historie Blanenského divadla

1. února 2022, kultura, přečteno: 1427×

Desítky fotografií, přehled odehraných inscenací i herců a dalších spolupracovníků, kteří v uplynulých více než šedesáti letech prošli Blanenským divadlem, ale také osobité vzpomínky a komentáře nestora souboru Jiřího Poláška. To vše nabízí nová publikace Zrcadlo paměti z pera dlouholetého režiséra, dramaturga a scénografa blanenského amatérského souboru. Publikace je od 1. února v prodeji v informační kanceláři Blanka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Známí ale třeba i má vlastní žena mě dohnali k tomu, abych napsal něco o divadle, které jsem po jistou dobu spolutvořil jako režisér a výtvarník. Zrcadlo paměti jsem napsal především proto, aby se nezapomnělo na všechny ty, o kterých se v něm píše. Jsou zde zaznamenaní nejen herci, ale všichni, kteří se nějakým způsobem podíleli na Blanenském divadle, včetně hudebníků, autorů kostýmů až po kulisáky,“ vysvětluje Jiří Polášek.

Své působení v blanenském amatérském souboru zahájil inscenací Čapkovy Matky, která měla premiéru v lednu 1955. Osobní reflexi o činnosti Blanenského divadla, jak zní podtitul publikace, pak na 122 stranách zakončuje vzpomínkami na Mezizpěvy, představení z roku 2016.

„Že jsem tak dlouho vydržel, způsobili ti, kteří byli nejen ochotní (ó, to hrůzné slovo ochotník), ale hlavně něco uměli. Oni umožnili chvíle skutečné, niterné tvorby, které jsem byl účastníkem, světýlka opravdového kumštu v moři dřiny, tvorby, která naplňuje srdce režisérovo blahem a štěstím,“ přibližuje v publikaci držitel Ceny města Blanska za kulturu, který 24. února oslaví čtyřiadevadesátiny.

Jeho ambicí bylo „co nejspravedlivěji popsat děje dávno minulé“, ale také „říci pravdu o těch, kteří Blanenskému divadlu vskutku nefandili“. Publikace, která vyšla s přispěním města Blanska, nabízí čtenářům kromě výčtu inscenací a fotografií také řadu zákulisních informací a dobových souvislostí.

„Díky Jiřímu Poláškovi jsme se i v dobách normalizace scházeli ve velice svobodném prostředí. Měli jsme oázu zdravého rozumu a normálního uvažování, byli jsme vždycky dobrá parta,“ vzpomíná jedna z hlavních protagonistek většiny novodobých představení Irena Vrtělová.

„Naučili jsme se být nejen herci a divadelními zpěváky, Jiří Polášek nás vzdělával i tím, že jsme se seznamovali s díly světových dramatiků. Velice často jsme hrávali satiry, přitom ani oficiální představitelé to nepoznali, posílali nás s nimi až na Hronov,“ přibližuje Irena Vrtělová, která sama vznik publikace sponzorsky podpořila. „Myslím, že je důležité, aby i generace příští nahlédly do zrcadla paměti,“ dodává. 

Publikaci o fenoménu Blanenského divadla Zrcadlo paměti, kterou vytisklo Reprocentrum, pokřtí její autor Jiří Polášek  22. března 2022 v 18 hodin v Dělnickém domě. Součástí křtu bude také doprovodný program, v němž vystoupí členové Blanenského divadla.

Příznivci divadla se ale mohou těšit i na únorové setkání. V Dělnickém domě totiž 18. února 2022 od 19 hodin Blanenské divadlo odehraje  odložené představení „KOPROVKA“ aneb Na útěku. Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji v informačním centru Blanka nebo v Dělnickém domě před představením. Vstupenky prodané na původní termín 8. prosince 2021 zůstávají v platnosti.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení