Blansko má od soboty na náměstí svůj společný skleník

25. dubna 2022, kultura, přečteno: 1834×

Skleník jako umělecký objekt v sobotu slavnostně otevřela Galerie města Blanska uprostřed Wanklova náměstí. Až do září bude v rámci projektu SITU fungovat jako místo setkávání, workshopů, přednášek a veřejných aktivit.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Umístění objektu na dlažbu Wanklova náměstí má svoje opodstatnění. Když se řekne centrum města Blanska, každý si vybaví trošku jiné místo, veřejný skleník se takovým centrem teď může stát,“ uvedla autorka projektu Júlia Chodúrová z blanenské galerie.

Dočasná instalace má podobu čtyři metry dlouhého skleníku, uvnitř kterého je umístěno několik vyvýšených záhonků.  Na jejich stavbu byly použity vyřazené galerijní panely, každý z nich je určen pro jiný druh sazeniček – bylinky, zeleninu, okrasné květiny ale třeba také  jahody.

situ2-24000-6920_800.jpg

Ve skleníku na Wanklově náměstí už je zaseto. FOTO: Leona Voráčová

Při zakládání bylinkového záhonku vznikla v sobotu odpoledne na místě sypáním semínek estragonu hudební interpretace participativní partitury Čekání na Godota.

Projekt SITU nese myšlenku zpřístupnění veřejného prostoru města jeho občanům. Snahou je naučit se vnímat město jako prostor pro společné užití. Skleník by měl sloužit také jako prostředek komunikace.

„Uvnitř skleníku se nachází pocitová mapa města Blanska, na ní může každý návštěvník vyznačit pomocí různě barevných špendlíků místa, ke kterým má nějaký vztah. Získané výsledky potom využijeme jako východisko pro diskuzi s odborníky a obyvateli města o využití veřejného prostoru v Blansku,“ uvedla vedoucí galerie Jolana Chalupová.

Projekt, na který Galerie města Blanska získala dotaci z Ministerstva kultury, podpořila také Městská knihovna Blansko, která v sobotu dopoledne pro tradiční Dětské knižní promítání zvolila příběh s ekologickou tematikou František z kompostu. Na vernisáži pod její záštitou vzniklo posezení s knihami a časopisy o zahrádkaření nebo současné architektuře.

Pro děti připravila umělkyně Tereza Damcová, aktuálně vystavující v blanenské galerii, výtvarnou dílnu Květinová Frída. Děti si v sousedství skleníku pod jejím vedením vyrobily květiny z přírodního materiálu a barevného krepového papíru.

FOTOGALERIE
Blansko má od soboty na náměstí svůj společný skleník

Setí estragonu se stalo základem pro interpretaci hudební partitury. FOTO: Leona Voráčová

Celkem fotografií:  7

Sobotní vernisáží pod širým nebem předala Galerie města Blanska skleník do užívání a opatrování blanenské veřejnosti. Pokud tedy půjdete ráno přes náměstí, můžete skleník otevřít a nechat rostliny dýchat čerstvý vzduch, večer potom při návratu z procházky jeho dveře zavřít. K dispozici je na místě i voda k zalévání.

Na vnější stěně objektu je stručný návod na použití, který může být vodítkem k tomu, jak o skleník a rostliny v něm pečovat. To, co vyroste díky společné péči, můžete samozřejmě ochutnat. Celý projekt bude završen v neděli 11. září na sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak.

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů