Rastislav slaví 160. výročí. Pěvecký sbor vystoupí na zámku i v kostele svatého Martina

14. dubna 2022, kultura, přečteno: 1216×

Až je to neuvěřitelné, že uplynulo deset let od velkolepého programu pěveckého sboru Rastislav Blansko, který zval na komorní i velké koncerty během celého roku. Letos si Rastislav výročí založení spolku sice nebude připomínat obsáhle jako tenkrát, ale i tak je nač se těšit. Krásné je, že se oslavy tematicky protnou s programem Muzea Blanenska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co chystá tedy sbor pro Blansko? V neděli 24. dubna v blanenském kostele sv. Martina komponovaný pořad coby ohlédnutí za posledním desetiletím, protknutým nastudováním velkých oratorií a kantát autorů, jako jsou Bach, Beethoven, Brahms, Dvořák, Haydn, Mendelssohn, Mozart, Puccini, Verdi. V pátek 20. května sbor uvede na blanenském zámku k zahájení Festivalu muzejních nocí představení z řady Rastislav dětem s názvem Legenda o Rastislavu aneb Když víla Eliška potkala doktora Jindru, jelikož blanenské muzeum se letos věnuje osobnosti doktora Jindřicha Wankla.

A další páteční večer 17. června zahájí Rastislav výstavu muzea o Wanklově příteli Josefu Mánesovi, který pro Rastislav navrhl velmi cenný vyšívaný prapor. Tentokráte zazní skladba, kterou sbor uvedl při poslední výstavě originálu praporu – je jí Mozartova Korunovační mše. Po prázdninách jsou v plánu nejen menší akce k zahájení sezóny, zpívání seniorům či koncert komorního obsazení sboru, ale také koncert s Mozartovou Velkou mší c-moll. Vše pak bude slavnostně ukončeno v den vzniku Rastislava, a to 26. prosince při vánočním koncertě v kostele.

Rastislav má v plánu koncertovat i mimo Blansko – při oslavách 800. výročí Boskovic, v Brně, v německém Waldsassenu a další koncerty jsou také v jednání.

Jak řekl jednou Woody Allen – a v dnešní době to platí zvlášť: „Když chcete rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech.“ Inu, tak plánuje Rastislav a doufejme, že smát se bude i spokojené publikum.

Za Rastislav Blansko, z. s. Martina Martinásková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení