V Blansku letos přibude minimálně stovka stromů. Městský zahradník se zaměří i na kruhové objezdy

19. dubna 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1407×

V ulicích Blanska začala jarní výsadba dřevin. V současnosti se na různých místech ve městě sází zejména stromy určené jako náhrada za pokácenou zeleň. Výsadbou stromů v úterý začala také první etapa revitalizace rekreační oblasti Palava. Kromě toho budou ještě letos na různých místech města vysazeny další desítky dřevin rozličných druhů. Novinkou letošního roku je také to, že se o zeleň v Blansku kromě společnosti Technické služby Blansko stará také městský zahradník.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vzrostlé oskeruše na sídlišti Písečná, lípy ve Smetanově a v Hybešově ulici, habr u skateparku na Sportovním ostrově. To jsou namátkou stromy, které zatím přibyly v ulicích Blanska. Jako náhradní výsadba za pokácené stromy bude letos vysazena třicítka dřevin.

Nové stromy městský zahradník Martin Chytrý zasadil také pod sídlištěm Písečná. FOTO: Michal Záboj

„Ještě na jaře přijde na řadu dosázení aleje javorů a jeřábů u stadionu na Sportovním ostrově. Další stromy jsme tento týden začali sázet v rámci zahájení revitalizace rekreační oblasti Palava. Tam má v první etapě přibýt celkem 40 stromů, z toho na jaře jich bude zasazeno asi pětadvacet. Aktuálně sázíme lípy a duby, příští týden přibudou například javory, habry a buky. Nové stromy budou i před bowlingem ve Dvorské ulici, sázet je budeme ale také v místních částech,“ upřesnil městský zahradník Martin Chytrý, který už po dohodě s městem plánuje sázení stromů ke Dni Země a další na ně navazující akce, do nichž se zapojí i mateřské a základní školy.

Úkolem městského zahradníka je se kromě výsadby stromů a keřů starat především o květinovou výsadbu ve městě. „Od nové pozice městského zahradníka si slibujeme, že udělá Blansko barevnějším kvetoucím městem. Myslím, že v blanenských ulicích není na rozdíl od jiných měst nedostatek stromů, co jim ale schází, je barevnost. Tu chceme zajistit rozsáhlou květinovou výsadbou,“ vysvětlil starosta Jiří Crha.

S tím souhlasí i městský zahradník Martin Chytrý: „Obecně se dá říct, že ve městě je v rámci možností poměrně velké množství stromů. Není to tak, že by v Blansku stromy nebyly, jde ale především o to, že ne všude lze stromy nebo keře zasadit, a to kvůli inženýrským sítím, které se nacházejí pod zemí. Důležité je také se více soustředit na květinovou výsadbu, ať už letniček, nebo trvalek.“

S novou květinovou výsadbou se tak počítá například v zámeckém parku nebo při připravované rekonstrukci náměstí Republiky. Barevné květy přibudou také v Rožmitálově ulici. Sázet se bude nejen do země, ale také do závěsných a stojatých květinových nádob. Změny také nastanou na kruhových objezdech a na ostrůvcích na hlavním silničním tahu Blanskem.

Nové stromy městský zahradník Martin Chytrý zasadil také pod sídlištěm Písečná. FOTO: Michal Záboj

„Úpravy se dočkají všechny okružní křižovatky kromě těch u nádraží a v centru u vlakové zastávky. Rondely u Sportovního ostrova, u restaurace u Štěpánků i na křižovatce ulic Smetanova, Sadová a Masarykova budou osázeny letničkami. S úpravou se počítá i v případě kruhového objezdu ve Svitavské ulici u Penny marketu, kde budou vysázeny růže a na ostrůvcích trvalky, a také v případě kruhového objezdu, který vznikne u nového obchodního centra na Poříčí,“ vyjmenoval Martin Chytrý s tím, že květiny budou nově zdobit i další ostrůvky v komunikaci ve Svitavské ulici.

Péči o zeleň v základním rozsahu ve městě dál budou zajišťovat pracovníci Technických služeb Blansko, městský zahradník je nově pouze doplní. „Technické služby nedisponují vyškoleným zahradníkem, město proto chtělo začít koordinovat květinovou výsadbu nejen v ploše, ale také v čase. Město sice již dříve se zahradníky spolupracovalo, nikdy to však nemělo systematický rámec. Pokud se tento model osvědčí, chceme příští rok rozsah služeb městského zahradníka rozšířit také na stromovou výsadbu,“ podotkla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Minulý rok bylo ve městě pokáceno zhruba osmdesát stromů různých velikostí, z toho poškozených či vyvrácených po vichřici bylo 41. Jako náhradní výsadba se vysázela padesátka listnatých alejových stromů, šest jehličnanů a dvanáct běžných metrů živého plotu. Letos se v Blansku i v jeho místních částech plánuje vysadit minimálně stovka nových stromů.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení