Oprava chodníku v Horní Palavě začne tento týden a částečně omezí dopravu

4. července 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1566×

Komunikace, lemující spojnici centra města s blanenskou přehradou, čeká od čtvrtka celková rekonstrukce. Dvěstěpadesátimetrový úsek, který vede od zatrubnění Palavského potoka po workoutové hřiště, získá pevný povrch, nová parkovací stání, místo pro nádoby na odpad a také veřejné osvětlení. Dojde rovněž na kompletní opravu vodovodního a kanalizačního potrubí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Společná akce dvou investorů bude probíhat na části komunikace se smíšeným provozem v ulici Horní Palava. Město Blansko vyčlenilo 16 milionů korun na celkovou opravu povrchu chodníku, který současně slouží jako příjezdová komunikace obyvatelům pravého břehu Palavského potoka. Do konce letošního roku by se tak měl zvýšit komfort pohybu chodců, kteří tudy procházejí směrem na sídliště Sever nebo k rekreační oblasti Palava, jejichž počet se zvýšil také díky nově vybudovaným obytným domům pod přehradou.

horni-palava-cesta-63319-1899_800.jpg

„Kromě zpevnění povrchu chodníku betonovou dlažbou, přibydou zálivy pro parkování a stání pro nádoby na odpad. Projekt zahrnuje opravu mostků u workoutového hřiště a u budovy Apartmánů Sedlák, celkovou úpravu čeká i okolí samotného potoka,“ popisuje průběh oprav vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Pohyb v lokalitě usnadní nově instalované veřejné osvětlení a zatraktivní výsadba zeleně. Objeví se tu nové stromy a kvetoucí cibuloviny.

Současně s úpravou povrchu proběhne i kompletní rekonstrukce vodovodního a kanalizačního potrubí, kterou bude mít na starosti Svazek vodovodů a kanalizací. Kromě toho dojde na výměnu přeložky nízkého napětí.

Sloučení dvou typů oprav odsunulo původní termín projektu z minulého roku na letošní. „Výměna inženýrských sítí byla plánována už na podzim 2021, ale v závěru roku došlo k akutnímu nedostatku stavebního materiálu pro obnovu vodovodní a kanalizační infrastruktury. Hrozila situace, že by práce musely být na několik měsíců zastaveny. Z toho důvodu jsme vypsali současné výběrové řízení, které počítá s tím, že firma zvládne celou realizaci včetně opravy povrchů a zeleně do konce letošního roku,“ vysvětluje Petra Skotáková.

horni-palava-cesta-50970-4422_800.jpg

Druhou etapou projektu je oprava navazujícího úseku komunikace, tedy od workoutového hřiště po vyústění cesty z Lovětína, který spojuje Horní Palavu s blanenskou nemocnicí. Momentálně se nachází ve fázi projektové přípravy a termín prací zatím nebyl stanoven.

Ve čtvrtek 7. července zahájí stavební firma přípravné práce. V průběhu dalšího týdne začne platit částečně omezený provoz na komunikaci pro motorová vozidla, pro pěší zůstane chodník průchozí. Prosíme občany, aby se řídili dopravním značením.

Zázemí si stavební firma PORR a.s. zřídí v prostoru u sportoviště, průchod kolemjdoucím však nijak neomezí. Odvoz komunálního odpadu proběhne na základě domluvy, kdy se určí konkrétní místa, z nichž pracovníci firmy popelnice přivezou ke svozovému vozu a následně je opět vrátí. Na zaměstnance firmy se občané mohou obracet také v případě aktuálních dotazů nebo potřeby zajištění mimořádného příjezdu k rodinným domům.

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů