Knihovna spouští přihlašování do dalšího ročníku Sousedské univerzity

19. srpna 2022, kultura, přečteno: 1090×

Zajímavosti z oblasti zdravotnictví, přírody, historie i současnosti Moravského krasu, ale také nejnovější informace o dějích na Slunci či za polárním kruhem se přímo z úst těch nejpovolanějších odborníků dozvíte díky novému ročníku Sousedské univerzity. Celoroční cyklus přednášek z různých vědních oborů opět připravila Městská knihovna Blansko. Sousedská univerzita startuje v září, přihlásit se do ní ale můžete už nyní.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Princip Sousedské univerzity zůstává stejný jako vloni – vždy jednou za měsíc k nám do Blanska zavítá skutečný odborník z praxe nebo vysokoškolský přednášející, který se specializuje na konkrétní téma. Témata přednášek jsou i letos opravdu rozmanitá, snažili jsme se opět pokrýt co nejširší škálu, aby si každý z posluchačů našel, co ho zajímá,“ popisuje ředitel knihovny Lukáš Dlapa.

S nejčastějšími výživovými mýty a omyly seznámil posluchače Sousedské univerzity Martin Forejt. FOTO: Archiv Městské knihovny Blansko

Hned v září se tak zájemci od archeologa a odborníka z Univerzity Palackého v Olomouci Martina Golce dozvědí například podrobnosti o hrobce, kterou přesně před 150 lety objevil Jindřich Wankel v podzemí Býčí skály. Informačně se tak budou moci s předstihem vybavit na celodenní oslavy 150. výročí objevu, které na sobotu 17. září chystá pod názvem Návrat do Býčí skály přímo v jeskyni a jejím okolí Muzeum Blanenska.

V říjnu kameraman Lukáš Pich promítne unikátní záběry české fauny i flóry a poodhalí, co musí filmaři ve volné přírodě podstoupit, aby vzácné snímky pořídili. V listopadu témata trochu odlehčí přednáška odborníka z Masarykovy univerzity Libora Zajíce, který popovídá o tom, jaké místo v naší kultuře zaujímá pivo.

Do kina ale dorazí také například přední český kardiochirurg a blanenský rodák Petr Němec. Zatímco 6. září od 19.00 hodin jej diváci budou moci v kině vidět coby hlavního představitele nového snímku z cyklu dokumentárních filmů o blanenských osobnostech Živá paměť, v únoru Petr Němec v roli přednášejícího v kině poodhalí zákulisí unikátních operací srdce.

Kompletní seznam přednášek, nad nimiž převzal záštitu starosta Jiří Crha, najdete na webových stránkách knihovny.

„Přednášky budeme díky spolupráci s kulturním střediskem pořádat vždy jednou za měsíc v pátek v podvečer v sále blanenského kina, který má dostatečnou kapacitu. Přijít na ně může kdokoliv. Ti, kteří se přihlásí na celý cyklus, ale budou mít velkou výhodu, každý z předplatitelů totiž dostane průkazku na jméno a díky ní jej vstup na deset přednášek přijde na 300 Kč. Za jednorázové vstupné příchozí zaplatí 70 Kč. Zápis do celého ročníku Sousedské univerzity se tak určitě vyplatí,“ láká Lukáš Dlapa.

Tajemství brněnského podzemí poodhalil návštěvníkům Sousedské univerzity odborník Aleš Svoboda. FOTO: Archiv Městské knihovny Blansko

Zapisovat se je možné v běžné otevírací době knihovny na ekonomickém oddělení nebo ve studovně. Roční poplatek ve výši 300 Kč je možné na místě uhradit v hotovosti nebo kartou. V knihovně je k dispozici také tištěný přehled jednotlivých přednášek s anotací.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení